Çocuklarda ürogenital travmalarının klinik değerlendirilmesi (bir çocuk travma merkezinin analizi)
Clinical evaluation of urogenital trauma in children (analysis of A child trauma center)
  1. Tez No: 700436
  2. Yazar: VİLDAN SELİN ÇAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AKBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: genitoüriner travma, ürogenital travma, genital, üriner, genitourinary trauma, urogenital trauma, genital, urinary
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Genitoüriner yaralanmalar, künt ve penetran travmaların %3-10'unda görülmektedir. Genitoüriner sistem travması olan hastalar hayatı tehdit eden bir tablodan basit tıbbi müdahale ile ayaktan taburculuğa kadar çok farklı kliniklerde karşımıza çıkabilir. Genitoüriner travmalı olgular incelenerek, konu ile ilgili tecrübelerimizi paylaşmak amaçlanmıştır. İkincil olarakta hematüri ve pelvik fraktür sıklıkları ve diğer travmalarla ilişkileri araştırarak genitoüriner travmalı hastalara yaklaşımda tedavi algoritmasını düzenleyecek parametreleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma ile Ankara ilimizde önemli bir travma merkezi olan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne 1 Ocak 2015 ve 1 Ocak 2018 tarihleri arasında başvuran pediatrik travma olguları içerisinden genitoüriner travması, hematürisi ve pelvik fraktürü olan olgular retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Genitoüriner yaralanması olan ve bu travma ile ilişkili patolojisi olan (hematüri, pelvik fraktür) veya yetişkin üroloji kliniğine konsulte edilen 672 hasta verisi kaydedildi. Verisi kaydedilen hastaların 440'ı (%65,4) makroskopik veya mikroskobik hematüri, 140'ı (%20,8) pelvik bölgede fraktür, 78'i (%11,6) genital muayenede travma bulgusu, 40'ı (%5,9) renal travma, 4 (%0,6) hasta mesane travması, 4'ü ise (%0,6) üretra travmasıydı. 672 hastadan 133 kişi erişkin üroloji kliniğine danışılmıştı. Pelvik fraktür ve hematüriden ayrı olarak genitoüriner travmaya ait spesifik bulguları araştırmak için genitoüriner travması olan 119 hasta daha ayrıntılı olarak ele alındı. Bu 119 ravma hastasında künt travmalar %91,6 (n=109) oranda izlendi. En sık travma nedeni düşmeydi (%32,8). Çalışmaya alınan hastaların beşi (%4,2) exitus oldu ve hepsinde en az üç sistem travması mevcuttu. Sonuç: Ürogenital travmalar çok farklı kliniklerle başvurabilirler. İzole ürolojik travma nadiren ölüm sebebidir. Mortal seyreden genitoüriner travmalarda multiple travma mevcuttur. Ancak ölüm sebebi genitoüriner travmalar değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Genitourinary injuries are seen in 3-10% of blunt and penetrating traumas. Patients with genitourinary tract trauma can present us in many different clinics, from a life-threatening picture to an outpatient discharge with a simple medical intervention. The cases with genitourinary trauma were reviewed and we aimed to share our experiences on the subject. Secondly, to examine the parameters that will regulate the treatment algorithm in the approach to patients with genitourinary trauma by investigating the frequency of hematuria and pelvic fractures and their relationship with other traumas. Materials and Methods: In this study, the cases with genitourinary trauma, hematuria or pelvic fracture were retrospectively analyzed and the cases admitted to Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Emergency Service, which is an important trauma center in Ankara, between January 1, 2015 and January 1, 2018. Results: Data of 672 patients were recorded. There were 440 (65.4%) macroscopic or microscopic hematuria, 140 (20.8%) pelvic region fractures, 78 (11.6%) trauma findings in genital examination, 40 (5.9%) renal trauma, 4 (0.6%) bladder trauma, 4 (0.6%) urethral trauma. Cases which consulted to the adult urology clinic were 133 (19.8%).The patients with genitourinary trauma apart from pelvic fracture and hematuria were considered in more detail for spesific signs of genitourinary trauma. Blunt trauma was observed in 109 (91.6%) patients of these 119 patients,. The most common cause of trauma was falling (32.8%). Five (4.2%) of the patients died and all of them had at least three system traumas. Conclusion: Urogenital traumas can come in many different clinics. Isolated urological trauma rarely causes death. If the patient with genitourinary trauma is deadly, the patient has multiple trauma. However, the cause of death is not genitourinary trauma.