Şana Deresi (Trabzon) chironomidae (Diptera) larvaları
Chironomidae (Diptera) larvae of Şana Stream
- Tez No: 66912
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Chironomidae, Fauna, Şana Stream VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu çalışma, Şana deresinin Chironomidae faunasını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Chironomidae larvaları Mayıs ve Aralık 1996 tarihlerinde Şana deresinden toplanmıştır. Yapılan çalışmada, Chironomidae familyasının 3 altfamilyasından 28 tür saptanmıştır. Chironomidae larvalarının bu aylarda yoğun olması Chironomidae' lerin genel çoğalma prensipleri ile de uyum sağlamaktadır. Chironomidae familyasından tespit edilen toplam larvaların %59' unu Orthocladinae, %29' unu Chironominae ve %12' sini Tanypodinae altfamilyası üyeleri oluşturmaktadır. Mayıs 1996' da yapılan örneklemede Polypedilum Iaetum türünün dominant olmasına karşın Aralık 1996' da ise Cardiocladius capucinus türünün dominant olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Chironomidae, Fauna, Şana Deresi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY CHIRONOMIDAE (DEPTERA) LARVAE OF ŞANA STREAM The main purpose of this study is to determine the Chironomidae fauna in the Şana Stream. Chironomidae larvae were collected from Şana Stream in May and December 1996. 28 species have been determined from three subfamily of Chironomidae family. Chironomidae larvae are dominant in these months, and this action come to an agreement with the general principles of increasing. %59 of the total larvae which were determined in Chironomidae family is Orthocladiinae, %29 is Chrinominae and %12 is Tanypodinae. Polypedilum laetum was found dominant in May 1996, but Cardiocladius capucinus was found as dominant in December 1996.