Sınıf öğretmenlerinin ilkokulda okul dışı öğrenme etkinliklerinin kullanılmasına yönelik görüşleri
Classroom teachers views on the use of out of school learning activities in elementary school
- Tez No: 669144
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YARAR KAPTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Okul, okul dışı, okul dışı öğrenme etkinlikleri, sosyal bilgiler, School, out-of-school, out-of-school learning activities, social studies
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışmanın amacı, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı kapsamında Rize ili merkez ilçesindeki ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin okul dışı öğrenme etkinliklere dair görüşleri, okul dışı öğrenme etkinliklerini ne sıklıkla kullandıkları, hangi okul dışı öğrenme etkinliklerini sosyal bilgiler dersi kapsamında daha çok gerçekleştirmeye çalıştıklarını incelemektir. Karma yöntemli bir araştırma olarak gerçekleştirilen çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılan 16 maddelik anketin ilk bölümünü kişisel bilgiler, ikinci bölümünü okul dışı öğrenme ile ilgili anket soruları oluşturmaktadır. Rize ili kapsamında gerçekleştirilen anket uygulamasında 169 sınıf öğretmeni çalışmamıza birinci elden kaynaklık etmiş bulunmaktadır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, sınıf öğretmenleri öğrencilerin öğrenmelerini içselleştirmesi ve kalıcılık sağlaması açısından son derece önem arz eden okul dışı öğrenme etkinliklerinin sıklıkla gerçekleştirilmesinin olumlu etkiler yaratacağını düşünmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin ve öğretmenlerin etkileşim kurabileceği alternatif bir ortam yaratması, öğrencilerin sınıf içi etkinliklerinde sürekli bir döngü oluşturması, teorik bilgilere karşı daha geniş bir görüş açısı sağlaması ve öğretmenlerin öğrencilerle daha rahat iletişim kurmasını kolaylaştıracağı da sınıf öğretmenleri tarafından ifade edilen diğer görüşlerdir. Bu bulgular kapsamında, sınıf öğretmenlerinin öğretme /öğrenme sürecinde okul dışı öğrenme etkinliklerini aktif kullanmalarının öğretim programlarının amacına ulaşmasında önemli rol oynayacağı gerçeğinden hareketle sınıf öğretmenlerinin okul dışı öğrenme etkinliklerine bağlı özyeterliklerini geliştirmeleri bir öneri olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the opinions of classroom teachers working in primary schools in the central district of Rize, within the scope of the 2019-2020 academic year, on out-of school learning activities, how often they use out-of-school learning activities and which out-of school learning activities they try to perform more within the scope of social studies lesson. The first part of the 16-item questionnaire, which is used as a data collection tool in the study conducted as a mixed method research, consists of personal information and the second part consists of questionnaire questions about out of school learning. In the survey application conducted within the province of Rize, 169 classroom teachers have been the first hand source for our study. When the research findings are evaluated, classroom teachers think that frequent out-of-school learning activities, which are extremely important for students to internalize their learning and ensure permanence, will have positive effects. In addition, other opinions expressed by classroom teachers are that it creates an alternative environment where students and teachers can interact, creates a continuous loop in students' classroom activities, provides a wider viewpoint against theoretical knowledge and facilitates teachers to communicate with students more easily. Within the scope of these findings, based on the fact that active use of out of school learning activities in the teaching/learning process will play an important role in achieving the goals of curricula, it is suggested that classroom teachers improve their self-efficacy related to out of school learning activities.