Pandemi kliniklerinde çalışan hemşirelerin COVID-19 korkusu ve algılanan COVID-19 riski ile standart önlemlere uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the correlation between the fear of COVID-19 and the perceived risk of COVID-19 and compliance with standard precautions of nurses working in pandemic clinics
- Tez No: 669145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hemşirelik, Korku, Risk, Standart Önlemler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pandemi kliniklerinde çalışan hemşirelerin COVID-19 korkusu ve algılanan COVID-19 riski ile standart önlemlere uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel araştırma tasarımında uygulanmıştır. Örneklemi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zekai Tahir Burak Pandemi Hastanesinde Kasım 2020 - Ocak 2021 tarihleri arasında, COVID-19 kliniklerinde çalışan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 194 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama formu; Tanıtıcı Bilgi Formu (18 soru), COVID-19 Korkusu Ölçeği (7 madde), Algılanan COVID-19 Risk Ölçeği (8 madde) ve Standart Önlemler Ölçeği'nden (20 madde) oluşmaktadır. Veriler, pandemi koşulları dikkate alınarak, online anket formu ile toplanmıştır. Sürekli verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Farklılığın hangi grup ya da gruplardan kaynaklandığı Kruskal Wallis Analizi Çoklu Karşılaştırma Testi ile incelenmiştir. Ölçek puanları arasındaki ilişkinin saptanmasında, Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29.01±6.73'tür. Katılımcıların COVID-19 Korkusu Ölçeği, Algılanan COVID-19 Riski Ölçeği ve Standart Önlemlere Uyum Ölçeği puan ortalamaları sırası ile 19,83±6,36, 29,89±5 ve 14,05±2,81'dir. Yapılan analizlerde; katılımcıların COVID-19 Korkusu Ölçeği puan ortalamaları ile Algılanan COVID-19 Riski Ölçeği (r=0,619; p=0,001) arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Katılımcıların Standart Önlemlere Uyum Ölçeği puan ortalamaları ile COVID-19 Korkusu Ölçeği ve Algılanan COVID-19 Riski Ölçeği puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin COVID-19 korkusu ile algılanan COVID-19 riski düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte COVID-19 korkusu ve algılanan riskin, standart önlemlere uyumla ilişkili olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the correlation between the fear of COVID-19 and the perceived risk of COVID-19 and compliance with standard precautions of nurses working in pandemic clinics. Materials and Methods: The study has been conducted in a cross-sectional research design. The sample consists of 194 participants who worked in COVID-19 clinics between November 2020 - January 2021 at Ankara Training and Research Hospital, Zekai Tahir Burak Pandemic Hospital and met the inclusion criteria. Data collection form consists of the Introductory Information Form (18 questions), the COVID-19 Fear Scale (7 items), the Perceived COVID-19 Risk Scale (8 items) and the Standard Precautions Scale (20 items). The data were collected by considering the pandemic conditions, using an online questionnaire. Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Variance Analysis were used to compare continuous data. The group or groups the difference originated from was examined with the Kruskal Wallis Analysis Multiple Comparison Test. Spearman Correlation Analysis was used to determine the correlation between scale scores. Results: The mean age of the participants is 29.01 ± 6.73). Participants' mean scores on the COVID-19 Fear Scale, Perceived COVID-19 Risk Scale and Standard Precautions Scale were 19.83 ± 6.36, 29.89 ± 5 and 14.05 ± 2.81, respectively. In the analysis performed, it was determined that there was a moderate and positive significant correlation between the COVID-19 Fear Scale mean scores of the participants and the Perceived COVID-19 Risk Scale (r = 0.619; p = 0.001). There was no statistically significant correlation between the mean scores of the Compliance with Standard Precautions Scale and the mean scores of the COVID-19 Fear Scale and Perceived COVID-19 Risk Scale (p>0.05). Conclusion: In line with the results obtained in the study, it was determined that the nurses' fear of COVID-19 and the perceived risk of COVID-19 were above average.