İş tatmini ve değişkenleri: Gümüşhane Üniversitesi öğretim elemanları örneği
- Tez No: 629933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Çalışma Psikolojisi, Akademisyen, İşgören, Gümüşhane Üniversitesi, Job Satisfaction, Work Psychology, Academician, Employee, Gümüşhane University
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
İş tatmini, bireyin genel olarak çalışma hayatından aldığı hazzı ve mutluluğu ifade etmektedir. İş tatmini, kişinin iş ve işyeri hakkındaki genel hissiyat ve düşünce kalıpları hakkında fikir oluşmasını sağlayan dinamik bir değişkendir. Bu tatmin kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlıklarının yanı sıra, ruhsal sağlıklarının bir yansımasıdır. Akademik kurumlarda görev yapan akademisyenlerin görevlerini daha iyi icra edebilmeleri, daha iyi hizmet ortaya koyabilmeleri açısından işlerinden aldıkları tatmin seviyelerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi önem teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, öğretim elemanlarının iş tatmini seviyesini belirlemek, demografik özelliklere göre farklılaşıp, farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırma bölümünde Gümüşhane Üniversitesinde görev yapan 101 akademisyen üzerinde yüz yüze anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 16.0 paket programına aktarılarak çeşitli testlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda akademisyenlerin genel iş tatmini seviyelerinin yüksek olduğu anlaşılmıştır. Demografik özelliklere göre iş tatmini seviyesinde karşılaştırma yapıldığında, yaş, cinsiyet, medeni durumlara göre anlamlı bir fark bulunamamış, toplam çalışma süresine göre ise anlamlı fark bulunmuştur. Yapılan araştırmada iş tatmini genel seviyesi alt boyutlarıyla birlikte ele alınmış iki kısımda değerlendirilmiştir. İçsel ve dışsal tatmin boyutları seviyesinde incelendiğinde unvan değişkeni bazı anlamlı farklılıklar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The work satisfaction expresses the individual's pleasure and happiness which are taken from the work life. Work satisfaction is a dynamic variable which gives an idea of the individuals feelings and mindscapes about the work and workplace. This satisfaction is a reflection of the individuals physical and mental healthness besides spiritual healthness. The academies, science and technology are developed, knowledge and qualified work force are produced and the experts at different disciplines can work together with common projects. It is important to determine and improve the satisfaction levels of the academicians. By this they can do their duties better. The purpose of this study is to determine the satisfaction levels of the academicians and also to reveal that those levels changes with some demographic characteristics or not. The study consists of the theory and the research sections. At the theory section the literature review has been done. At the research section a face to face questionnaire is performed to 101 academicians working in Gümüşhane University. The collected data is transferred to the SPSS 16.0 software and analysed with different tests. Following the results it is understood that the general satisfaction levels of the academicians are high. Comparing the satisfaction levels due to the demographic characteristics as age, gender and marital status, no significant differences could be found. Besides this due to the total work time a significant difference could be found. At the research the general satisfaction level is handled with its subscales and analysed in two sections. When it is analysed in the inner and exterior satisfaction levels, some significant differences are found according to the title of the academician changes.