Görsel sanatlar dersinde istasyon tekniğinin akademik başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi
Effect of station technique on academic achievement, attitude and memorability in visual arts course
- Tez No: 669203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar dersi, istasyon tekniği, tutum, başarı, kalıcılık, Visual Arts course, station technique, attitude, achievement, memorability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, istasyon tekniğinin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubundaki 8. sınıf öğrencilerinin uygulama sonundaki başarı ve tutum düzeyleri ile öğrenilenlerin kalıcılık düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Araştırmada deneysel desen modellerinden öntest - sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulardan, istasyon tekniğinin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında başarı testinin öntest-son test sonuçlarının karşılaştırılması ile anlamlı derecede farklılık görülmüştür. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin istasyon tekniği uygulandıktan sonra tutum öntest-sontest sonuçları bakımından derse karşı olan tutumlarında olumlu yönde anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Deney grubunda istasyon tekniği kullanılarak işlenmiş olan dersin öğrenilenlerin kalıcılığını sağlamaya ilişkin puanları, geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Sonuç: Çalışma sonucunda; istasyon tekniğinin geleneksel öğretim yöntemlerine göre; sekizinci sınıf öğrencilerinin Görsel Sanatlar dersine ilişkin akademik başarılarını, tutumlarını ve öğrenmelerinin kalıcılığını olumlu yönde arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine whether there is a significant difference between the levels of achievement and attitudes and the levels of memorability in 8th grade students at the end of application of the station technique in the experimental group, compared to the control group where the traditional teaching method was applied. Method: In the study, a pre- post-test control group quasi-experimental research design was used. Findings: According to the results obtained, a significant difference was observed between the experimental group in which the station technique was applied and the control group in which traditional teaching was applied, in terms of achievement pre- and post-test results. In addition, after the application of the station technique, there was a positive significant difference in the attitudes of the students in the experimental group towards the course in terms of pre- post-test results. The memorability scores of the course given through the station technique in the experimental group were found to be higher than the scores of the control group where traditional teaching methods were used. Result: As a result of the study, it was found that the station technique positively increased the academic achievement, attitude and memorability in 8th graders in relation to the Visual Arts course, compared to the traditional teaching methods.