Birinci Dünya Savaşı arifesinde Türk basınında Enver Paşa imajı
The image of Enver Pasa in the Turkish press in the eve of the First World War
  1. Tez No: 669211
  2. Yazar: SEMA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Enver Paşa, Türk Basını, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Enver Pasa, Turkish Press, Comitte of Union and Progress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Geçmişteki olaylar incelenirken dönemin basınında nasıl yer bulduğuna göz atmak olayları analiz ederken farklı bir bakış açısı yakalama konusunda etkili bir yöntemdir. Dönemin gazetelerinde çıkan haberlerin, kamuoyunun tepkileriyle ilgili ipuçları barındırdığını söylemek mümkündür. Ancak Osmanlı matbuatında özgür basın ortamının sağlanamaması objektif bir değerlendirme imkânını zora sokmuştur. Çalışmamızın çerçevesini oluşturan 1908- 1914 tarihleri arasında da aynı sorunla karşılaşıldığını söylemek mümkündür. Basının denetim altında tutulması, çeşitli yaptırımları -gazetelerin kapatılması gibi- doğurmuş böylelikle gazetelerin yayınlarını sürdürmeleri zora girmiştir. Bu çalışmada Enver Paşa'nın askerî kariyerindeki önemli görevleri, basında çıkan haberler üzerinden değerlendirilmiştir. Enver Paşa'nın mensubu olduğu İttihat ve Terakki Cemiyeti ile yürüttüğü faaliyetlerin Osmanlı Devleti siyasetinde değişiklikler yaratması hem kamuoyunun hem de basının ilgisini çeken bir isim haline gelmesini sağlamıştır. Türk basınının yanı sıra yayınlanan çeviri haberlerden yola çıkarak Enver Paşa'nın yabancı basında da sözü edilen bir isim olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
While examining the events in history, addressing the reflections of the period in the press is an effective method to capture a different perspective on the events. It is possible to say that the news published in the newspapers of the period contains clues about the reactions of the public. However, the inability to provide a free press environment in Ottoman printing made it difficult for an objective evaluation. It is possible to say that the same problem was encountered between 1908-1914, which constitutes the framework of our study. The control of the press has resulted in various sanctions, such as the closing of newspapers, thus making it difficult for newspapers to continue their publication. In this study, important duties of Enver Pasha in his military career are evaluated based on the news in the press. The activities that Enver Pasha carried out with the Committe Union and Progress , which he was a member of, created changes in the politics of the Ottoman Empire, which made him a name that attracted the attention of both the public and the press. Based on the translated news published in addition to the Turkish press, it is possible to say that Enver Pasha is a name mentioned in the foreign press.