XIX. yüzyılda Menteşe Sancağı'nda idari yapı
Administrative structure in the Menteşe Sanjak in the 19 st centruy
  1. Tez No: 669249
  2. Yazar: SEZEN SOLTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KARSANDIK YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hinge, Sanjak, Administrative Structure, Reform, Councils, Municipality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
“XIX. yüzyılda Menteşe Sancağı'nda İdari Yapı”başlıklı çalışmamızda Osmanlı'da Tanzimat dönemiyle birlikte idari yapıda yaşanan değişimlerin taşrada etkisi Menteşe Sancağı örneğinde incelenmiştir. Menteşe Sancağı ile ilgili önceden yapılmış çalışmalarda idari kısmın eksikliği tespit edilerek bu alandaki boşluk doldurulmaya çalışılmıştır. Çalışmamız giriş kısmı dışında, üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Tanzimat Dönemine kadar olan ülke idari yapısına yer verilmiştir. Ayrıca yine giriş bölümünde Menteşe Sancağı'nın coğrafi konumu, Türk hâkimiyetine girişinden XIX. yüzyıla kadar olan kısmı ele alınmıştır. Birinci bölümde XIX. yüzyılda Tanzimat Fermanı'nın getirdiği yenilikler, 1864 ve 1871 nizamnamesi, vede son olarak Menteşe Sancağı'nın idari durumu ele alınmıştır. İkinci bölümde Menteşe Sancağı'nın idari yapısındaki değişmeler incelenerek sancak, kaza ve nahiye idare meclislerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Menteşe Sancağı'nın kent yapısı belediye ve muhtarlık teşkilatının kuruluşu ve işleyişi yer almaktadır. Anahtar Kelime: Menteşe, Sancak, İdari Yapı, Reform, Meclisler, Belediye
Özet (Çeviri)
XIX. ın our study as titled“Administrative Structure in the Menteşe Sanjak in the 19 st Centruy”, the effect of the changes in the administrative structure in the Ottaman Empire with the Tanzimat period in the provinces was examined in the example of the Menteşe Sanjak, In previos studies on the Menteşe Banner, the deficiency of the administrative section was determined and the gap in this area was tried to be filled. Our study consist of three perts exceept the introduction, In the introduction part, the administrative structure of the country up to the Menteşe Sanjak in the entrance section the XIX. The part up to the centry has been discusssed, XIX. 1in the firstchapter. Theinnovations brrought by the Tanzimat Edict in the 19. St centruy, the 1864 and 1871 regulations, and finally the administraative status of the Menteşe Sanjak are discussed. In the second part, the changes in the administrative structure of the Menteşe Starboard are examined and the starboard, country and subdistrict administrative councils aree included, ın the third chapter, the city stucture of the Menteşe Sanjak includes the establishment and opertion of the municipality and mukhtar organization.