Biyodisk giriş suyu BOİ konsantrasyon çıkış suyu BOİ konsantrasyonu hidrolik yük organik yük disk sayısı
Biodisk hydrauclic load, organic load rottation speed
- Tez No: 66932
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyodisk, atıksu, hidrolik yük, organik yük, disk sayısı. VI, Biodisk, wastewater, hydraulic load, organic load, rotation speed. VII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Günümüzde hızlı nüfus artışı, plansız endüstrileşme ve düzensiz kentleşmeye paralel olarak çevre kirlenmesi de doğal olarak artmaktadır. Atıksuların çevreyi kirletmesi, üzerinde en çok durulan konulardan biri olmuştur. Bu yüzden atıksu arıtılması başlıbaşına gelişen önemli bir sahayı oluşturmuştur. Atıksuların biyolojik olarak arıtılmasında biyodisklerin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu konuda yapılan çalışmalar daha çok Amerika ve Avrupa'da yoğunluk kazanmıştır. Biyodisklerin temel çalışma prensibini, disklerin yan silindirik yataklarda boyuna doğrultuda monte edilmiş bir mil etrafında belirli bir hızla dönmesi oluşturmaktadır. Dönme esnasmda disk yüzeyi üzerinde zamanla doğal olarak oluşan biyofilm içindeki mikroorganizmalar, diskin hava ile teması esnasında havadan oksijen, atıksu ile teması esnasında organik madde almakta ve bu iki maddeyi bünyelerinde özümleyerek, atıksu içinde kirletici özelliğe sahip organik maddenin bir kısmının su ve gaza, diğer kısmının biyofilm şeklinde katı hale dönüşmesine ve böylece sıvıdan çökelme işlemi sonunda ayrılmasına neden olmaktadır. Biyodisklerin işletilmeleri esnasında yüksek verimlere ulaşılabilmesi için temel parametrelerin bilinip değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Bunların başlıcaları; biyodisk dönme hızı, hidrolik yük, organik yük, sıcaklık, pH, biyodisk yatağında atıksuyun bekleme süresi, disk sayısı, v.b.'dir. Biyodiskler diğer biyolojik arıtma sistemleri ile mukayese edildiklerinde bunların, damlatmalı filitrelerle aktif çamur sistemleri arasında yer aldığı görülür. Bu çalışmada biyodisk süreçlerinin dizaynında en çok kullanılan yöntemlerden Kornegay tasarım yöntemi ile Hartman tasarım yönteminin teorik ve grafik karşılaştırılması yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE ROLE OF BIODISKS IN WASTEWATER TREATMENT TECHNOLOGY AND THE CHOICE OF OPTIMUM DESIGN The industrial development and increasing of the population at present time, is polluting our evironment rapidely. Hence, the wastewater treatment has become one of the most important subjects for our community. The biological treatment of wastewater is becoming more important day by day. During the past decade, the biodisk systems has become common in the United States and Eorope. Biodisks are the rotating disks partially immersed in the wastewater. As they rotate, they carry a film of wastewater into the air. The wastewater trickles down the surface of the reactor and absorbs oxygen from the atmospher and organic materials from the wastewater. Microorganisms which cover the surface of disks as biyofilm remove both dissolved oxygen and soluble organic materials from this trickling film of wastewater. The operational and desing parameters for biyodisks are as: Rotation speed, hydraulic load, organic load, temperature, pH, retention time, number of disks per stapes, etc. When compared to the other biological treatment systems, it is said that biodisks are the transfer process between trickling and activated sludge systems.