1990'dan günümüze millî eğitim şûralarında din eğitimi ve öğretimi ile ilgili alınan kararlar ve değerlendirilmesi
Decisions and evaluation of religious education and teaching in national education councils from 1990 to present
  1. Tez No: 669424
  2. Yazar: ELİF GÜRDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Eğitim Şûraları, Din Eğitimi ve Öğretimi, National Education Council, Religious Education and Teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu tez çalışması 1990'dan günümüze Millî Eğitim Şûralarında din eğitimi ve öğretimi ile ilgili alınan kararları ele almaktadır. Çalışmamızdaki temel amaç; 1990'dan günümüze Millî Eğitim Şûralarında din eğitimi ve öğretimi ile ilgili alınan kararları incelemek, bu kararların ne şekilde tartışıldığını tespit ve tahlil etmek, din eğitimi ve öğretimi ile ilgili alınan kararların uygulamaya geçip geçmediğini araştırmak ve değerlendirmektir. Çalışmamızın temel kavramları;“Millî Eğitim Şûraları, Din Eğitimi ve Öğretimi”dir. Bu kavramlarla ilişkili olarak“Ahlâk Eğitimi, Değerler Eğitimi, Karakter Eğitimi, Yetişkin Eğitimi, İmam-Hatip Liseleri, 8 Yıllık Zorunlu Eğitim, Katsayı Problemi, 4+4+4 Eğitim Sistemi”gibi alt kavramlara da değinilmiştir. 1990'dan günümüze Millî Eğitim Şûralarında pek çok konu gündem maddesi olmuş, şûralarda alınan kararların bir kısmı uygulamaya geçmiş bir kısmı ise tam olarak uygulanamamıştır. Din eğitimi ve öğretimi konusu şûralarda hak ettiği değeri görmemiş, 1990'dan günümüze yapılmış olan şûraların sadece dört tanesinde din, ahlâk ve değerler eğitimine değinilmiştir. Din eğitimi ve öğretimi kavramı araştırmamız kapsamındaki şûraların hiçbirinde ana gündem maddesi olarak yer almamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the decisions taken in relation to religious education and teaching in National Education Councils from 1990 to present. The main aim of our study is to examine the decisions taken in relation to religious education and teaching in National Education Councils from 1990 to present, to determine and analyze how these decisions are discussed, to investigate and evaluate whether the decisions taken in relation to religious education and teaching have been implemented. The basic concepts of our study are“National Education Councils, religious education and teaching”. In relation to these concepts“Moral Education, Values Education, Character Education, Adult Education, ImamHatip High Schools, 8-year compulsory education, coefficient problem, 4+4+4 sub-concepts such as”education system " have also been addressed. Since 1990, many issues have been agenda items in the National Education Council, some of the decisions taken in the council have been implemented and some of them have not been fully implemented. The subject of religious education and education did not see the value it deserved in the councils; only four of the councils made since 1990 referred to the education of religion, morality and values. The concept of religious education and teaching was not included as the main agenda item in any of the areas covered by our research.