Sağlık profesyonellerinin iş yükü, tükenmişlik, örgütsel bağlılıkları ve motivasyonlarının bilgi uçurma üzerine etkisi
The effect of healthcare professionals' work load, burnouts, organizational commitment and motivation on whistleblowing
  1. Tez No: 669423
  2. Yazar: NİHAL SARIDİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healtcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Uçurma, Motivasyon, Tükenmişlik, İş Yükü, Örgütsel Bağlılık, Whistleblowing, Motivation, Burnout, Workload, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bilgi uçurma, kurum ve kuruluşlarda gerçekleşmekte olan olumsuz eylem ve davranışların kurum çalışanları tarafından fark edildikten sonra bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek, çözüme kavuşturabilecek kişi veya kurumlara bildirmesidir. Bilgi uçurma davranışı bir iş yeri davranışı olmakla beraber dikkate alınması durumunda kurum ve kuruluşları geliştiren, iç denetim sağlayan bir olgudur. Bu çalışmanın amacı sağlık kurum ve kuruluşlarındaki çalışanların örgütsel bağlılık, tükenmişlik ve iş yükü algılarının bilgi uçurma üzerine etkisi ve bu etkide motivasyonun ara değişken rolünü incelemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul'daki iki eğitim araştırma hastanesinin sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmaya 262 sağlık çalışanı katılım sağlamıştır. Sağlık çalışanlarına tanımlayıcı bilgi formu,“Bilgi Uçurma Ölçeği”,“Bireysel İş Yükü Algı Ölçeği”,“Çok Boyutlu İş Motivasyonu Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Tükenmişlik Ölçeği”uygulanmıştır. Yapılan Path analizlerinin ardından değişken arasındaki ilişkiler incelenmiştir ve sağlık çalışanlarının bilgi uçurma davranışını en çok etkileyen algının örgütsel bağlılık algısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır ve bu sebeple araştırma hipotezlerinden yalnızca“H1: Sağlık profesyonellerinin örgütsel bağlılık algısı bilgi uçurmayı etkiler.”hipotezi kabul edilmiştir fakat diğer 5 hipotez değişkenler arasında ilişki olmadığı için kabul edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Whistleblowing is the reporting of negative actions and behaviors taking place in institutions and organizations to individuals or institutions that can eliminate and resolve these negativities after the employees of the institution are noticed. Whistleblowing is both a workplace behavior and also it is a perception that improves institutions and organizations and provides internal control if considered. The aim of this study is to examine the effects of organizational commitment, burnout and workload perceptions of employees in health institutions and organizations on whistleblowing and examine the moderator role of motivation in this effect. The universe of the research is composed of the healthcare professionals of two training and research hospitals in Istanbul. 262 healthcare workers participated in the study. Descriptive information form,“Whistleblowing Scale”,“Individual Workload Perception Scale”,“Multidimensional Work Motivation Scale”,“Organizational Commitment Scale”and“Burnout Scale”were administered to healthcare workers. After the path analysis, the relationships between the variables were examined and it was concluded that the perception that most affects healthcare workers' whistleblowing behavior is the perception of organizational commitment and for this reason, only“H1: Perception of organizational commitment of health professionals affects whistleblowing.”hypothesis accepted however, the other five hypotheses were not accepted because there was no relationship between the variables.