Yekta Kopan'ın 'Sıradan Bir Gün' adlı romanının söz dizimi açısından incelenmesi
The syntactic analysis of Yekta Kopan's novel named 'Sıradan Bir Gün'
- Tez No: 669426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA GÜLSEVİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Kelime Grupları, Cümlenin Ögeleri, Sıradan Bir Gün, Syntax, Phrases, Elements of the Sentence, Sıradan Bir Gün
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Söz dizimi, kelimelerin bir grup ya da cümle oluşturmak için bir araya gelmelerinin kurallarını, bu grupların cümle içindeki görevlerini inceler ve cümlelerin bağlanma şekilleri ile bağlanan cümleler arasındaki şekil ve anlam ilişkilerini açıklar. Bu çalışmada Yekta Kopan'ın“Sıradan Bir Gün”adlı romanı söz dizimi açısından incelenmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatına ve romanın özetine kısaca yer verilmiştir. İkinci bölümde ise cümlenin ögeleri ve bu ögelerin işlevleri, kelime gruplarının tanımı ve cümle içerisindeki görevleri romandan örneklerle açıklanmış ve sonrasında cümlelerin bağlanma şekilleri, yüklemin türüne ve yerine göre cümleler, cümlelerin anlam özellikleri belirtilip örneklerle konu desteklenmiştir. Son olarak da romandan seçilen cümleler cümlenin ögeleri ve kelime grupları bakımından tahlil edilmiştir. Romanda en çok sıfat tamlaması, birleşik fiil ve isim tamlamasının bulunduğu tespit edilmiştir. Bu tezde, tasnifler ve tahliller vasıtasıyla Türkiye Türkçesinde Söz Dizimi konusunun ana hatlarıyla anlaşılmasına yardımcı olunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Syntax examines the rules of combining words to create phrases or sentences, and the function of phrases in a sentence, also explains the way sentences are connected, and the form-meaning relationship between the connected sentences. In this study, Yekta Kopan's novel named“Sıradan Bir Gün”syntactically analyzed. The first chapter includes the author's biography and a summary of the novel. In the second chapter, elements of the sentence, functions of these elements, descriptions of phrase types, and their functions in a sentence are explained with examples from the novel. Then sentence connection forms, sentences according to the type and position of the predicate, the meaning features of the sentences are stated and the subject is supported with examples. Finally, the sentences selected from the novel are analyzed in terms of the elements of the sentence and phrases. In this novel, adjective phrases, compound verbs, and noun phrases are mostly seen. This study aims to help to understand the main lines of Syntax of Modern Turkish through classifications and analysis.