Doğada STEM etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinin çevresel tutumlarına, bilimsel yaratıcılıklarına, yansıtıcı düşünme becerilerine, STEM meslek alan ilgilerine ve tutumlarına etkisi
The effect of STEM activities in nature on 7th grade students' environmental attitudes, scientific creativity, reflective thinking skills, STEM occupational interests and attitudes
  1. Tez No: 669463
  2. Yazar: HASAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Doğada STEM, Çevresel Tutum, Bilimsel Yaratıcılık, Problem Çözme, STEM in Nature, Environmental Attitude, Scientific Creativity, Problem Solving
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırmanın amacı doğada STEM etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinin çevresel tutumlarına, bilimsel yaratıcılıklarına, yansıtıcı düşünme becerilerine, STEM meslek alan ilgilerine ve tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırmada yarı deneysel araştırma desenlerinden, ''ön test-son test eşitlenmemiş kontrol gruplu araştırma deseni'' kullanılmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yapıldığı okulda öğrencilere Çevresel Tutum Ölçeği (ÇTÖ), Bilimsel Yaratıcılık Ölçeği (BYÖ), Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği (PÇYYDBÖ), STEM Meslek Alanları İlgi Ölçeği (SMAİÖ) Mühendislik ve Fen Tutum Ölçeği ile Mühendis Ne İş Yapar? Ölçeği ve Mühendislik Nedir? ve Teknoloji Nedir? Ölçeği ile etkinlik öncesi ve sonrasında uygulanan kavram testleri uygulanmıştır. Çalışmaya toplamda 74 öğrenci katılmıştır. Seçmeli bilim uygulamaları dersini seçmiş öğrencilerden oluşmuş 2 sınıftan rastgele seçilen biri kontrol grubu olarak belirlenmiş ve uygulama yapılmamış, diğer sınıfta ise doğada STEM uygulamaları yapılmıştır. Doğada STEM uygulamaları 13 haftalık bir süreci kapsamıştır. 13 haftalık sürecin ilk haftası kontrol ve deney grubuna ön-testler uygulanmış, 11 haftasında, tamamı okul dışında doğal ortamda gerçekleştirilen STEM etkinlikleri yapılmış, 13. hafta ise her iki gruba son-testler uygulanmıştır. Araştırma sonunda ulaşılan bulgular değerlendirildiğinde, doğada yapılan STEM etkinliklerinin, 7. sınıf öğrencilerinin çevresel tutumlarına, bilimsel yaratıcılıklarına, yansıtıcı düşünme becerilerine, STEM meslek alan ilgilerine ve tutumlarına pozitif yönde etki ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of STEM activities in nature on 7th grade students' environmental attitudes, scientific creativity, reflective thinking skills, and STEM occupational interests and attitudes. In the study, one of the quasi-experimental research designs,“pretest-posttest unequaled control group research design”was used. The research was carried out in a secondary school affiliated to the Alanya District National Education Directorate in the spring term of the 2018-2019 academic year. At the school where the research was conducted, students were asked to use the Environmental Attitude Scale (CTQ), the Scientific Creativity Scale (SCI), the Reflective Thinking Skills Scale for Problem Solving (PÇYDBÖ), the STEM Professional Fields Interest Scale (SMAIÖ) and the Engineering and Science Attitude Scale and What Does an Engineer Do? What is Scale and Engineering? and What is Technology? With the scale, concept tests applied before and after the activity were applied. A total of 74 students participated in the study. One of the randomly formed 2 classes among the students who chose the elective science applications course was determined as the control group and STEM applications were made in nature in the other class. STEM applications in nature covered a 13-week period. In the first week of the 13-week process, pre-tests were applied to the control and experimental groups, STEM activities were carried out in a natural environment outside the school in 11 weeks, and post-tests were applied to both groups in the 13th week. As the findings obtained at the end of the study were evaluated, it was determined that STEM activities in nature positively affected students' STEM occupational interests, STEM attitudes, environmental attitudes, scientific creativity and problem solving skills for reflective thinking.