Güney Marmara Bölgesi'nde (TR22 bölgesinde) kadın girişimcilik ekosistemi: Daniel İsenberg Modeli
Women entrepreneurship ecocsystem in Southern Marmara Region (TR22 region): Daniel Isenberg Model
- Tez No: 669503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ TANSOY YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Daniel Isenberg Girişimcilik Ekosistemi Modeli, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Daniel Isenberg Entrepreneurship Ecosystem Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Girişimcilik, küresel ekonomideki büyüme ve zenginliğin önemli itici kuvvetlerindendir. Kadınlar için girişimcilik fırsatları yaratmak kadınların ekonomik ve sosyal konumlarını iyileştirir. Daniel Isenberg Girişimcilik Ekosistemi modeli politika, finans, kültür, insan sermayesi, destek ve pazarlardan oluşur. Bunların tümü girişimsel niyetleri ayrı ayrı veya etkileşimli olarak birbirini etkiler. Araştırmamızın amacı belirlenen evrende modelin uygunluğunu bulmaktır. Evrenimizi Güney Marmara Bölgesi'ndeki (TR22 Bölgesinde) aktif kadın girişimciler oluşturmaktadır. 232 aktif kadın girişimciye ulaşılarak yapılan bu çalışmada soru sayısının 5 katı yöntemi ile örneklem sayısı belirtilmiştir. Demografik sorularla toplamda 36 adet soruya sahip olan çalışmamızın 5 katı 180 olmaktadır. 232 veri toplamına sahip olan çalışmamız örneklem için yeterli olmaktadır. Toplanan veriler üzerinde frekans analizi, güvenilirlik analizi, faktör analizi, normallik testi, korelasyon ve regresyon analizi testleri uygulanmıştır. Bileşenler arasında yapılan korelasyon ve regresyon analiz sonuçlarına göre; politika ve finans arasında, politika ve kültür arasında, politika ve destekler arasında, politika ve insan sermayesi arasında, finans ve kültür arasında, finans ve insan sermayesi arasında, finans ve piyasalar arasında, finans ve destek arasında, kültür ve insan sermayesi arasında, kültür ve destek arasında, kültür ve piyasalar arasında, insan sermayesi ve piyasalar arasında, destek ve insan sermayesi arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu; politika ve piyasalar arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın bulgularının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is one of the most important drivers of growth and wealth in the global economy. Creating Entrepreneurship opportunities for women can improve womens economic and social position. Daniel Isenberg Entrepreneurship Ecosystem model consists of politics, finance, culture, human capital, support and markets. All of these interventional intentions affect each other individually or interactively. The purpose of our research is to find the suitability of the model in the specified universe. In this study, which was conducted by reaching 232 active women entrepreneurs, the sample size was specified with the method of 5 times the number of questions. Our study, which has a total of 36 questions with demographic questions, is 5 times 180. Our study, which has a total of 232 data, is sufficient for the sample. Frequency analysis, reliability analysis, factor analysis, test of normality, correlation analysis and regression analysis have been applied on the collected data. According to the correlation and regression analysis results between the components; between policy and finance, between policy and culture, between policy and support, between policy and human capital, between finance and culture, between finance and human capital, between finance and markets, between finance and support, between culture and human capital, culture and While it is observed that there is a significant and positive relationship between support, culture and markets, between human capital and markets, between support and human capital; It has been observed that there is a positive relationship between politics and markets. Suggestions were made for the researches to be made. It is thought that the findings of the research will contribute to the literature.