Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı'na başvuran hematolojik maligniteli hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with hematological malignancy applied to Çanakkale Onsekiz Mart University Hematology Department
- Tez No: 669528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik malignite, retrospektif çalışma, kronik hastalık, istatistik, epidemiyoloji, Hematological malignancy, retrospective study, chronic disease, statistics, epidemiology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda; hastanemize tanı, tedavi veya takip amaçlı başvuran hematolojik maligniteli hastaların sıklığının cinsiyet, yaş ve tanıya göre dağılımının saptanması, hastalara eşlik eden kronik hastalıkların, hastaların yaşam sürelerinin ve hayatta kalma durumlarının belirlenmesi amaçlandı. Materyal-Metod: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Bölümü'ne Mart 2019- Temmuz 2020 tarihleri arasında başvuran veya tanı konulan hematolojik maligniteli hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda hematolojik maligniteli toplam 411 olgunun 191 tanesi (%46) kadın, 220 tanesi (%54) erkek olarak saptanmıştır. Tanı alan 48 hasta hayatta değildir. Toplamda ölüm oranı %11,7'dir. Hematolojik maligniteli olguların %1'ini ALL, %4'ünü AML, %4'ünü HL, %21'ini NHL, %18'ini plazma hücre diskrazisi, %7'sini MDS ve %33'ünü kronik miyeloproliferatif hastalıklar oluşturmaktadır. En sık NHL alt tipi DBBHL iken en sık görülen KMPH alt tipi ise esansiyel trombositoz olarak saptandı. Hematolojik malignitelere en sık eşlik eden kronik hastalığın ise hipertansiyon olduğu görüldü. Sonuç: Mevcut bilgilerimize göre ülkemizde ve bölgemizde hematolojik maligniteler konusunda düzenli istatistiksel veriler bulunmamaktadır. Biz bu çalışmada; az sayıda hastaya rağmen Çanakkale ve yakın çevresindeki hematolojik hastalıkların sıklığını saptamayı ve bu verilerin literatür ile uyumlu olup olmadığını saptamayı hedefledik. Sonuç olarak; hematolojik malignitelerin görülme sıklığının daha doğru belirlenebilmesi için daha fazla sayıda hasta içeren epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study; It was aimed to determine the frequency of hematological malignancies who admitted to our hospital for diagnosis, treatment or follow-up according to gender, age and diagnosis, and to determine the chronic diseases accompanying patients, the survival and survival status of the patients. Material and Methods: Patients with hematological malignancies who admitted to Çanakkale Onsekiz Mart University Application and Research Hospital Hematology Department between March 2019-July 2020 were retrospectively analyzed. Results: In our study, 191 (46%) of 411 patients with hematological malignancies were found female and 220 (54%) male. Diagnosed 48 patients are not alive. Overall, the death rate is 11,7%. Of the hematological malignancies, 1% consists of ALL, 4% AML, 4% HL, 21% NHL, 18% plasma cell dyscrasia, 7% MDS and 33% chronic myeloproliferative diseases. While the most common NHL subtype was DBBHL, the most common KMPH subtype was found essential thrombocytosis. It was observed that the most common chronic disease a ccompanying hematological malignancies was hypertension. Conclusion: According to our current knowledge, there are no regular statistical data on hematological malignancies in our country and in our region. In this study; Despite a small number of patients, we aimed to determine the frequency of hematological diseases in Çanakkale and its immediate surroundings and to determine whether these data are compatible with the literature. As a result; in order to determine the prevalence of hematological malignancies more accurately, epidemiological studies involving more patients are needed.