Şehir hastanelerinde hizmet kalitesi ve hizmet kalitesinin Servqual Yöntemi ile ölçülmesine yönelik bir uygulama
Service quality in city hospitals and an application to measure service quality with Servqual Method
  1. Tez No: 669646
  2. Yazar: MENEKŞE UZUNÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SÜREYYA ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Sağlık Hizmetleri Kalitesi, Servqual, Service Quality, Quality of Health Services, Servqual
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hizmet sektörü bilgi, teknoloji ve iletişim alanındaki hızlı gelişmeler ve küreselleşmenin artan etkisi ile çağımızda çok önemli bir konuma sahiptir. Hizmetlerin standardizasyonunun zor olması, değişen talep, heterojen olması ve soyut olması gibi nedenlerden dolayı müşteri beklenti ve algılarının tespiti oldukça zordur. İnsan sağlığı bireylerin birincil önceliği haline gelmiştir. Dolayısı ile sağlık sektörü her zaman varlığını sürdürecektir. Bu alanda bilinçli ve bilgili müşteri sayısındaki artış belli bir kalite standardının yakalanması ve müşteri tatmininin sağlanmasını zorunlu kılmıştır. Araştırmanın temel hedefi, Elazığ ilinde hizmet sunan Fethi Sekin Şehir Hastanesinde müşteri konumundaki hastaların sağlık hizmetlerinden beklentilerini ve aldıkları hizmetlere yönelik algılarını belirlemektir. Ayrıca sağlanan hizmetin hasta algılarını ölçmek ve müşterilerin cinsiyet, yaş, eğitim, sosyal güvence ve gelir durumları gibi demografik özelliklerinin kalite beklenti ve algılamaları üzerine etkilerini tespit etmektir. Çalışmada A. Parasuraman, V.A. Zeithaml ve L.L. Berry tarafından geliştirilen Servqual ölçeği kullanılmıştır. Servqual ölçeği bir ankettir. Uygulamada 504 katılımcıya anket yapılmış olup Hesaplanan Servqual puanı hizmet kalitesinin yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The service sector has a very important position in this era with the rapid developments in information, technology and communication fields and the increasing impact of globalization. It is very difficult to determine customer expectations and perceptions due to reasons such as the difficulty of standardization of services, changing demand, heterogeneous and intangible. Human health has become the primary priority of individuals. Therefore, the health sector will always exist. The increase in the number of conscious and knowledgeable customers in this area has made it necessary to achieve a certain quality standard and to ensure customer satisfaction. The main goal of the study is to determine the expectations of the patients who are customers in the Fethi Sekin City Hospital, which provides services in Elazig, from the health services and their perceptions about the services they receive. In addition, it is to measure patient percepsion of the service provided and to determine the effects of demographic characteristics of customers such as gender, age, education, social security and income status on quality expectations and perceptions. In the study, A. Parasuraman, V.A. Zeithaml and L.L. The Servqual scale developed by Berry was used. Servqual scale is a questionnaire. In practice, 504 participants were surveyed and the calculated Servqual score shows that the service quality is high.