Öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' ICT self-efficacy perceptions and their attitudes towards distance education
- Tez No: 669668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilişim teknolojileri, uzaktan eğitim, öğretmen, öz yeterlik, tutum, ICT, distance education, teacher, self-sufficiency, attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evreni, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Aşkale ilçesinde görev yapan öğretmenlerdir. Araştırma örneklemi ise Erzurum ili Aşkale ilçesinde görev yapan öğretmenlerden, çeşitli branşlarda çalışıp ölçeği cevaplamayı kabul eden 336 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmenlerin Bilişim Teknolojileri Öz-yeterlik Algıları Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Karşı Olan Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde ilişkisiz örneklem için t testi, ANOVA testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Yapılan regresyon analizine göre öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algılarının, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının anlamlı yordayıcısı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Diğer alt problemler açısından değerlendirildiğinde, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve katıldıkları hizmet içi eğitim türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterirken; mezun olunan fakülte, görev yapılan eğitim kademesi ve hizmet içi eğitime katılım durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının ise yaş, mesleki kıdem, hizmet içi eğitime katılım durumu ve katıldıkları hizmet içi eğitim türüne göre anlamlı farklılık gösterdiği; mezun olunan fakülte ve görev yapılan eğitim kademesi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Bu durumda, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları arttıkça uzaktan eğitime yönelik tutumlarının da artacağı söylenebilir. Ayrıca öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algılarının, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının anlamlı yordayıcısı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Buna göre, öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to analyze the relationship between teachers' perception of the self-sufficiency in the ICT and their attitudes towards distance education. Method: In this study, the correlational survey model from the quantitative research methods was used. The research population consists of the teachers who work in Aşkale district of Erzurum province in the 2020-2021 education term. The sample of the study consists of 336 teachers who work in Aşkale district of Erzurum province and accept to answer the scale by working in various branches. In this study, the“Personal Information Form”, the“Scale of Teachers' Perception of the Self-sufficiency in the ICT”and the“Scale of Teachers' Attitudes towards the Distance Education”are used as a data collection tool. In order to analyze the datas, independent samples t-test, ANOVA test, correlation analysis and regression analysis are used. Findings: According to the findings obtained as a result of the study, a meaningful relationship in the positive direction between teachers' perception of the self-sufficiency in the ICT and their attitudes towards distance education was observed. According to the regression analysis, it has been reached that teachers' perception of the self-sufficiency in the ICT is the meaningful precursor of their attitudes towards distance education. When evaluated in terms of other subproblems, while teachers' perception of the self-sufficiency in the ICT is differing meaningfully in terms of gender, age, professional seniority and in-service training type variables which they participated in; the graduate faculty, the rank of serving and their participation in in-service training are not differing meaningfully. While teachers' attitudes towards distance education are differing meaningfully according to age, professional seniority, the status of the participation in in-service training and the type of in-service training which they participated in, however, it has been reached that the variables of the graduate faculty and the rank of serving do not differ meaninfully. Result: According to the findings obtained from the study, there is a meaningful relationship in the positive direction between the teachers' perception of the self-sufficiency in the ICT and their attitudes towards distance education. In this situation, as teachers' perception of the selfsufficiency in the ICT increases, it can be said that their attitude towards distance education will also increase. Besides, it has been reached that teachers' perception of the self-sufficiency in the ICT is the meaningful precursor of their attitudes towards distance education. Accordingly, on teachers' attitudes towards distance education, their perception of the selfsufficiency in the ICT is playing a big role.