Sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between primary teachers' information technology self-efficiency perception and their attitude towards distance education
- Tez No: 860257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER SENCER ÖZSEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, bilişim teknolojileri, uzaktan eğitim, öz yeterlik, tutum, Elementary teachers, information technologies, distance education, self-efficacy, attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojileri öz yeterlik algılarını, uzaktan eğitime karşı tutumlarını, bu değişkenlerin birbirleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkiyi yordama durumlarını incelemektir. Ayrıca bu araştırmada incelenen bu iki değişkenin cinsiyet, yaş, deneyim, okutulan sınıf, bilişim teknolojileri ile ilgili hizmet içi eğitim alma durumu ve uzaktan eğitim ile ilgili hizmet içi eğitim alma durumu değişkenlerine göre anlamlı ölçüde farklılık gösterip göstermediği incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma evreni, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Adana ilinde 4 merkez ilçe olan Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam ilçelerine bağlı devlet okullarında görev yapmakta olan sınıf öğretmenleridir. Araştırmanın örneklemi, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen Adana ilinin belirtilen dört merkez ilçesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinden, çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve uzaktan eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan 372 sınıf öğretmenidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmenlerin Bilişim Teknolojileri Öz Yeterlik Algıları Ölçeği”ve“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Karşı Olan Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. SPSS 26 versiyonu kullanılarak tanımlayıcı istatistiksel analiz, normal dağılım gösteren gruplarda Bağımsız Gruplar T-testi ile tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın iki temel değişkeni olan bilişim teknolojileri öz yeterlik algısı ve uzaktan eğitime karşı tutumun yanı sıra birçok farklı alt değişkenler de incelenmiş elde edilen sonuçlar çalışmada sunulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları yüksek, uzaktan eğitime karşı tutumları ise düşük düzeyde belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında olumlu yönde zayıf ve doğrusal bir ilişki tespit edilmiş ayrıca algılarının tutumları ile ilgili belirgin bir yordayıcılık rolü saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine primary teachers' self-efficacy perception of information technologies, their attitudes towards distance education, the relationship between these variables and their predictive ability. In addition, it was purposed to investigate whether these two variables differ significantly according to the variables of gender, age, experience, grade taught, in-service training on information technologies or distance education. In this research, the correlational survey model, one of the quantitative research methods, was utilized. The research population includes the elementary teachers working in public schools in the 4 central districts of Adana, which are Seyhan, Çukurova, Yüreğir and Sarıçam districts, in the 2021-2022 academic year. The sample of the research consists of 372 primary teachers working in the four central districts of Adana, selected through simple random sampling -one of the random sampling methods- and the ones who volunteered to participate in the study and actively engaged in education and training activities in distance education. In the research,“Personal Information Form”,“Teachers' Information Technologies Self-Efficacy Perception Scale”and“Teachers' Attitudes Towards Distance Education Scale”were utilized as data collection tools. Descriptive statistical analysis; independent samples t-test and one way analysis of variance (ANOVA) with normally distributed groups; moreover, correlation and regression analysis were conducted via SPSS 26 version. In addition to the two main variables of the research, perception of self-efficacy in information technologies and attitude towards distance education, many separate sub-variables were also examined for significance and the obtained results were presented in the study. According to the results of the research, primary teachers' self-efficacy perceptions of information technologies were determined as high, while their attitudes towards distance education were determined as low. A positive, weak and linear relationship was detected between primary teachers' perceptions of information technology self-efficacy and their attitudes towards distance education, and no significant predictive role of their perceptions' was found out regarding attitudes.