Control and comparison of an electromechanically actuated control surface according to different sensor locations
Elektromekanik eyletimli bir kontrol yüzeyinin farklı algılayıcı yerleşimine göre denetimi ve karşılaştırılması
- Tez No: 669687
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Elektromekanik, Kontrol, Algılayıcı, Electromechanical, Sensor, Control
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kontrol tahrik sistemine sahip olan mühimmatlarda algılayıcılar ve bu algılayıların yerleşim yerleri kontrol yöntemleri açısından önemli bir girdiye sahiptir. Algılayıcı ölçüm yerleri ile kontrol yüzeyleri arasındaki aktarma mekanizmalarının doğrusal olmayan davranışlarından dolayı sistemin kontrolünü güçleştirmektedir. Bu doğrusal olmayan durum mekanizmanın ve kontrol yüzeyi ile algılayıcı konumu arasındaki mekanik boşluk ve esnemelerden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada doğrudan geribesleme ve dolaylı geri besleme arasındaki farklar ve bu farkların kontrolcü açısından oluşturduğu farklılıklar incelenecektir. Bunun için bir mühimmatın yönlendirilmesinde görevli elektromekanik kanatçık tahrik sistemi için iki farklı mekanizma uzvuna açı(konum) algılayıcı yerleşimi yapılmıştır. Bu yerleşim sonrasında tahrik sisteminin sistem tanımlaması kanatçıktan ölçülen algılayıcıdan alınan veri ile yapılmıştır. Daha sonrasında denetleyicilerin tasarım aşamasına geçilmiştir. Tasarlanan ilk denetleyici durum uzayı geribesleme yöntemi ile yapılmıştır. Yapılan ilk benzetim çalışmalarında denetleyicinin bozucu etki altında kalıcı durum hatasına neden olduğu gözlemlenmiştir. Kalıcı durum hatasının giderilmesi amacı ile denetleyiciye integral etkili bir dış döngü eklenmiş ve hatanın sıfırlandığı görülmüştür. Durum geribesleme yöntemi ile tasarlanan kontrolcüye alternatif olarak aynı köklere sahip olacak şekilde bir PID (Oransal-İntegralTürevsel) denetleyici tasarlanmıştır. Daha sonra gerçek zamanlı olarak test edilmiştir. Mekanizmanın doğası gereği oluşan açı sapmaları, boşlukların ve deformasyonların etkilerini en aza indirgemek ve doğrusal olmayan etkileri denetleyicide görmemek için iki farklı algılayıcıdan alınan geri besleme ile birlikte kullanılarak sistem cevabının, boşlukların oluşturduğu hata değerlerinden arındırıldığı ve sistemin daha doğru kontrol edilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In missile systems with a control actuation system, in terms of control methods, sensors and their locations have an important effect on control methods. Transmission mechanisms between the sensor measuring locations and control surfaces make control of system difficult due to their non-linear behavior. This nonlinear situation is caused by backlash and deformations between control surfaces and sensor position. In this study, differences between direct feedback and indirect feedback and differences caused by these differences in terms of controller will be examined. In order to study this situation, position sensors are placed on two different mechanism parts for an electromechanical fin actuation system, which is responsible for directing a missile. After this placement, system identification of the fin actuation system has been made with measurement from fin angle. After that, controllers have been designed. The first controller was designed by method of state feedback. In first simulation studies, it is observed that the controller made steady state errors under the disturbing effect. In order to eliminate the steady state error, an integrally effective outer loop has been added to the controller that the error resets. As an alternative to the controller designed with state feedback method, a PID controller with same roots has been designed. Then the controllers are in real time tested. In order to minimize the effects of measurement errors and nonlinearities, backlash and material deformations caused by the nature of the mechanism by using the feedback from two different sensors, it has been observed that the system response is cleared from the error values caused by the backlash and the system can be controlled more accurately.