Türkiye'de neoliberal politikalar sonucunda öğretmenlik mesleğinde yaşanan dönüşümlere ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri
The views of teachers and school administrators related to transformations occured in teaching profession as a result of neoliberal policies in Turkey
- Tez No: 669690
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNALİ TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmen, okul yöneticisi, neoliberalizm, öğretmenlik mesleği, dönüşüm, teacher, school administrator, neoliberalism, teaching profession, transformation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de neoliberal politikalar sonucunda öğretmenlik mesleğinde yaşanan dönüşümlere ilişkin okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemeye çalışmaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemine göre yapılmış olup durum çalışması desenine uyacak şekilde tasarlanmıştır. 23 öğretmen ve 4 okul yöneticisi ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde öğretmenlik mesleğinin toplumsal statüsünde, öğretmenlerden beklenilen davranışlarda, öğretmenlerin özlük haklarında ve öğretmenlerin denetim süreçlerinde yaşanan dönüşümler ele alınmıştır. Toplanan verilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, alt amaçlar dikkate alınarak oluşturulmuş olan temalara uyacak şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmada katılımcı görüşlerine göre geçmişten günümüze öğretmenlik mesleğinin toplumsal statüsünde bir gerileme yaşandığı belirlenmiştir. Öğretmenlerden beklentilerin ise sınav başarısı ve üretilen proje sayısına yönelik olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin özlük haklarının neler olduğu noktasında yeterli bilgiye sahip olmamasının yanında genel itibariyle mesleki, mali ve sosyal haklarda ilerleme kaydedilmediği ifade edilmiştir. Son olarak öğretmenlerin performans ve sonuç odaklı denetim anlayışı yerine kendilerine rehberlik edecek bir denetim anlayışına ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explain the views of teachers and administrators related to transformations occured in teaching profession as a result of neoliberal policies ın Turkey. The research was carried out as a qualitative study and designed as a case study. The interviews were held with 23 teachers and 4 school administrators via a semi-structured interview form. Interviews mainly focused on the transformations experienced through the social rank of the teaching profession, expectations from teachers, personal rights and the practices of inspection of the teachers. The data were analyzed through descriptive analysis. The findings were explained corresponding with the themes created by considering the sub-purposes. According to the views of the participants of the study, it was stated that there has been a recession in the social rank of the teaching profession from past to present. The expectations from the teachers are determined based on test score and the quantity of projects. Moreover, the research uncovers that the teachers are not informed enough about their personal rights, and it was also signifed that there is no improvement at professional, financial and social rights. Finally, it is derived from the findings that teachers need an understanding of instructional supervision, instead of the performance and result oriented supervision.