BIST 50 endeksine dâhil olmada finansal oranların etkisi
The impact of financial ratios on inclusion in the BIST 50 index
- Tez No: 669717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNEREN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: finansal analiz, finansal oranlar, BIST 50, panel veri analizi, financial analysis, financial ratios, BIST 50, panel data analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yatırımcılar, firmaların Borsa İstanbul ana endekslerine dâhil olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirmektedir. Endekse dâhil olduktan sonra hisselerin fiyat/getiri performansı, temettü verimi ve işlem hacmi gibi değişkenlerin performansının artması bu olumlu gelişmeler arasında yer almaktadır. BIST 50 endeksinin hesaplamasında en önemli değişkenler firmaların piyasa değeri (sadece fiili dolaşımda bulunan payların) ve işlem hacmidir. Dolayısıyla yatırımcıların tercihi ve firmaların halka açıklık oranı da endeksin şekillenmesinde önemli bir etkendir. Finansal oranlar ise firmaların finansal olarak analiz edilmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Firmaların finansal sağlamlığı, güvenilirliği ve başarısı hakkında bilgiler vermektedir. Firmaların finansalları incelerek finansal geçmişi hakkında bilgi verip, geleceğine de ışık tutmaktadır. Bu çalışmada finansal oranların BIST 50 endeksine dâhil olmada etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın analizinde panel veri analizi ve lojistik regresyon yöntemleri kullanılmıştır. BIST 50 endeksine dâhil olmada en anlamlı ve pozitif etkisi bulunan finansal oranın, karlılık oranları olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Faiz, vergi ve amortisman karının (FAVÖK) gelirlere oranının BIST 50 endeksine dâhil olmada negatif etkisinin bulunduğu saptanmıştır. Çalışmada ulaşılan bir diğer bulgu ise bir dönem önce endekste bulunan firmalar, bir dönem sonra endekste bulunma olasılığını pozitif olarak 2,32 kat arttırmaktadır. Çalışma sonucunda finansal oranların BIST 50 endeksine dâhil olmada dolaylı etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investors see it as a positive development when companies are included to the main indices of Borsa Istanbul. After the inclusion to the index, the improving performances of some variables such as the shares P/E ratio, the dividend yield and the increase in trade volume are seen as some of the positive developments. The main and most important variables that are being used to calculate the BIST 50 index are the company's market cap (only of the free floating public shares) and the trade volume. Therefore, both investor preference and the free floating ratio are important factors that are shaping the index. Financial ratios on the other hand, are important for a financial analysis of the related company. A company's financial stability and robustness sheds light on its reliability and its success. An investigation on the financials of a company gives information on its past financial performance and an idea on its future. The aim of this study is to understand and investigate the impact of the inclusion of financial ratios to the BIST 50 index. In this study, panel data analysis and logistic regression methods have been used for the analysis. It has been concluded that the inclusion of profitability ratios to the BIST 50 index has the most significant and positive impact among all financial ratios. On the other hand the finding has been reached that, ebitda to revenue have a negative impact when included to the BIST 50 index. Another finding in this study has been that, a company that was in the index in the last period has a 2.32 times higher probability ratio of being included to the index in the next period. The conclusion of this study is that the inclusion of financial ratios to the BIST 50 index have an indirect impact.