Uluslararası ticarette kripto para kullanımı
Use of cryptocurrencies in international trade
- Tez No: 669727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞENSÖZ MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Akıllı Sözleşme, Ticaret, Ticaret Hukuku, Kripto Para Kullanımı, Bitcoin, Blockchain, Crypto Money, Smart Contract, Trade, Commercial Law, Crypto Money Usage, Bitcoin, Blockchain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde teknolojinin geldiği nokta itibariyle birçok ürün yerini teknolojik buluşlara bırakmaya başladı. Bunlardan biri ve belki de en önemlisi paradır. Dijitalleşen dünyada paranın dijitalleşmesi ticari açıdan büyük önem arz etmektedir. Paranın hayatımızdaki önemini göz önüne aldığımızda bu değişimin kusursuz olması ve herhangi bir hataya yer bırakmaması gerekmektedir. Paranın dijitalleşmesiyle birlikte ticarette oluşan kolaylıkların yanı sıra, paranın kullanımı, aktarımı ve güvenliği gibi konularda çeşitli durumlar gündeme gelmeye başladı. Son dönemde gündemde olan dijital paralar (kripto paralar) bahse konu olayların merkezinde yer almaktadır. Kripto paralar, gerek banka ve benzeri kurumların uyguladıkları işlem ücretlerinin büyüklüğüne kıyasla uyguladıkları küçük işlem bedelleri nedeniyle gerekse para aktarımlarının daha hızlı ve daha kolay yapılabilmesi açısından kendilerine bir yer edinmiş olsalar da kabul edilirlikleri ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden, kripto paralarla yapılacak ticari işlemlerde uygulanacak ticaret hukuku kurallarında ülkelerin kripto paralara karşı tutumlarından dolayı anlaşmazlıklar ya da belirsizlikler görülmektedir. Bu çalışmada, kripto paralar ve akıllı sözleşmelerin avantajları, dezavantajları, dünya ülkelerinin akıllı sözleşmeler üzerinden kripto para ile ticarete bakış açıları ve kripto paralar ile yapılacak ticaretlerin hukuktaki yeri incelemiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, as the point of technology has reached, many products have begun to leave their place to technological inventions. One of these, and perhaps the most important, is money. In the digitalizing world, the digitalization of money is of great commercial importance. Considering the importance of money in our lives, this change should be perfect and should not make any mistakes. Despite the convenience in trade with the digitalization of money, problems began to arise in areas such as the use, transfer and security of money. Digital currencies (cryptocurrencies), which have been on the agenda recently, are at the center of these problems. Although cryptocurrencies have gained a place for themselves both due to the small transaction costs they apply compared to the size of the transaction fees that banks and similar institutions apply, and in terms of faster and easier money transfers, their acceptability may vary by country. Therefore, there are disputes or uncertainties in the commercial law rules to be applied in commercial transactions with cryptocurrencies due to the countries' attitude towards cryptocurrencies. In this study, the advantages and disadvantages of cryptocurrencies and smart contracts, the perspectives of countries on cryptocurrency trading through smart contracts, and the place of trade with cryptocurrencies in law are investigated.