Yükseköğretimde mesleki İngilizce dersinde uygulanan beyin temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarı, kalıcılık ve İngilizce tutumlarına etkisi
The effect of the brain based learning approach applied in the vocational English course in higher education on the academic success, retention and English attitudes of students
  1. Tez No: 669747
  2. Yazar: GÜRCAN DEMİROGLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin temelli öğrenme, akademik başarı, tutum, kalıcılık, dil öğrenme, Brain based learning, academic achievement, attitude, retention, language learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırmanın amacı, Yükseköğretimde Mesleki İngilizce Dersinde Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımı'nın Öğrencilerin Akademik Başarı, Kalıcılık ve İngilizce Tutumlarına etkisini incelemektir. Bu araştırma Hukuk Fakültesi ikinci sınıf mesleki İngilizce derslerinde Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımı kapsamında oluşturulan öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve kalıcılık etkisini yarı deneysel (quasi experimental) desenle incelendiği ve nitel araştırmanın da yer aldığı karma yöntem araştırma desenlerinden biri olan gömülü(içe yerleşik) desen kullanılarak yapılan bir araştırmadır.Araştırmanın deneysel bölümü öntest-sontest kontrol gruplu seçkisiz desene göre yapılmıştır. Araşırmanın çalışma evrenini Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma örneklemini ise Hukuk Fakültesi 2. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. 2. sınıflardan A şubesi deney, B şubesi ise kontrol grubu olarak yansız atama yoluyla belirlenmiştir. Deney grubunda 36, kontrol grubunda 39 olmak üzere araştırmaya toplam 75 öğrenci katılmıştır. Deney grubundaki öğrencilerin 17'si kız, 19'u ise erkektir. Kontrol grubunda ise 21'i kız, 18'i erkektir. Araştırmanın nitel boyutu ise deney grubu içerisinden amaçlı örneklem yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak 10 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra çalışmada veri toplama araçları olarak, Mesleki İngilizce akademik başarı testi, İngilizce Dersine Yönelik Tutum ölçeği, öğrenci görüşlerine yer veren bir görüşme formu ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Akademik başarı testinin pilot çalışması yapıldıktan sonra deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Ayrıca tutum ölçeği de deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına uygulamalar her hafta 3 saat ve toplamda 21 saatlik uygulama ile gerçekleştirilmiştir. Her uygulama haftasının sonununda deney gruplarındaki öğrencilerin yapılan etkinlikler ile ilgili günlükler tutmaları sağlanmıştır. Araştırmanın sonunda ayrıca deney grubu öğrencilerinden seçilen bir grup ile hazırlanan görüşme soruları uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22, TAP (Test Analysis Program) programları kullanılmıştır. İstatistiksel veri analizinde, normal dağılım gösteren veriler için parametrik testler; bağımsız gruplar t-testi, ve eşli gruplar t-testi, normal dağılım göstermeyen veriler için ise non- parametrik ölçümler; Mann Whitney U-testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi, kullanılmıştır. Ayrıca, görüşme ve yansıtıcı günlüklerden elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımı kullanılan deney grubu ile geleneksel yöntemlerin kullanıldığı kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu saptanmıştır. Ayrıca deney grubunda bulunan öğrencilerin Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımına yönelik olumlu tutumlar sergilediği ve kalıcılık düzeyinin de deney grubu lehine sonuçlandığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel sonuçları da nicel sonuçları destekler durumdadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of Brain-Based Learning Approach on students' academic achievement, attitude and retention effect in vocational English course in higher education. This research is one of the mixed method research designs in which the effects of learning activities created within the scope of Brain-Based Learning activities in second-year vocational English lessons of the Faculty of Law are examined with a quasi-experimental pattern and also includes qualitative research as well as quasi-experimental design. The experimental part of the research was made according to the random pattern with pretest-posttest control group. The universe of the study was composed of the students of Cag University Faculty of Law and the sample of the study was made up of the second year students of the Faculty of Law. A branch of the 2nd grade was determined as the experimental group and the B branch as the control group through unbiased assignment. A total of 75 students, 36 in the experimental group and 39 in the control group, participated in the study. 17 of the students in the experimental group are girls and 19 of them are boys. In the control group, 21 were girls and 18 were boys. The qualitative dimension of the research was carried out with 10 students from the experimental group using the maximum diversity sampling method, one of the purposeful sampling methods. In addition, as data collection tools in the study, the Vocational English academic achievement test, the English attitude scale, an interview form including student views and student diaries were used. After the academic achievement test was piloted and analyzed, it was applied to the actual experimental and control groups as a pre-test, post-test and retention test. The applications to the experimental and control groups were carried out with 3 hours of practice every week and a total of 21 hours. At the end of each application week, diaries related to the activities carried out to the experimental groups were kept. At the end of the study, interview questions prepared with a group selected from the experimental group students were also applied. SPSS 22, TAP (Test Analysis Program) programs were used in the analysis of the data. In statistical data analysis, parametric tests for normally distributed data; independent groups t-test, paired groups t-test, non-parametric measurements for data not normally distributed; Mann Whitney U-test and Wilcoxon Signed-Ranks test were used. In addition, content analysis and descriptive analysis techniques were used in the analysis of data obtained from interviews and reflective diaries. In the light of the analysis of the data obtained, there is a significant difference in favor of the experimental group between the academic achievements of the students in the experimental group using the brain-based learning approach and the control group using traditional methods. In addition, it was revealed that the students in the experimental group exhibited positive attitudes towards the Brain Based Learning approach and their permanence level resulted in favor of the experimental group. they support each other. The qualitative results of the research also support quantitative data.