Genetic classification of the SE Turkey crude oils and delineation of source rock types with the use of biological markers
- Tez No: 16793
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖKSENİN ESELLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ham petrol, kaynak kaya, korelasyon, steran, terpan, çok değişkenli istatistik, GC-MS, GD Türkiye, Crude oil, source rock, correlation, sterane, terpane, multivariate statistics, GC-MS, SE Turkey
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
ÖZ GÜNEYDOĞU ANADOLU PETROLERİNİN KÖKENSEL SINIFLAMASI VE KAYNAK KAYA TİPLERİNİN BİYOİZLEYİCİLER KULLANILARAK BULUNMASI GÜRGEY, Kadir Doktora Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göksenin ESELLER Kasım 1991, 320 sayfa Bu çalışmanın amacı, GD Türkiye petrollerini kökenlerine göre sınıflamak, olası kaynak kayaların çökelme ortamlarını, organik madde tiplerini, litolojilerini, yaşlarını, ve olgunluklarını petrollerde bulunan belirli biyoizleyicileri kullanarak tahmin etmektir. Çalışmanın diğer amaçları arasında kökensel olarak farklılıklar gösteren her bir petrol grubuyla bölgede petrol potansiyeli olan kaynak kayaları karşılaştırarak olası petrol-kaynak kaya korelasyonlarım yapmak ve GD petrollerine uygulanabilir en belirli korelasyon parametrelerini bulmaktır. GD Türkiye'den alınan kırkdört ham petrol örneğine çeşitli organik jeokimyasal ölçümler ve analizler' uygulanmıştır. Bunlar; API gravite ve kükürt miktarı ölçümleri; ince tabaka kromatograf isi ile doymuş vihidrokarbon, aromatik ve heterobi leşiklerin yüzde miktarları; gaz kromatograf isi ile doymuş hidrokarbonların n-alkan ve izoprenoidlerin bağıl miktarları; zincirli/ halkalı doymuş hidrokarbonların gaz kromatograf isi-kütle spekrometresi (GC-MS) ile üç-dört-beş halkalı terpanların, pregnanların, diasteranların, ve düzenli steranların bağıl miktarlarının bulunmasıdır. Elde edilen verilerden en iyi şekilde yararlanabilmek için hem konvansiyonel ve hemde geliştirilmiş çok değişkenli istatistiksel yöntemler kullanılmıştır.Doymuş hidrokarbonlar esas alınarak petroller“ağır”,“aromatik”ve“paraf inik”-“paraf inik- naftenik”olmak üzere dörde ayrılmışlardır. n-Cıs+ alkanlar bütün gaz kromatogramlarında sadece n-Cı s, n-Cı e ve n-Cı 7 bölgelerinde maksimum göstermişlerdir. GC-MS steran ve terpan f ragmetograml ardan elde edilen beş farklı veri seti normalize edildikten sonra çok değişkenli istatistiksel analizlerle incelenmişlerdir. Petroller arası ilişkiler (petrol-petrol korelasyonları) skor diyagramları üzerinde ve değişkenler arasındaki ilişkilerde yükleme diyagramları üzerinde araştırılmışlardır. Ters orantılı ve temel bileşenler üzerinde yüksek yükleme gösteren piklerden yirmi biyoizleyici oran parametresi seçilmiştir. Isısal alterasyon, biyolojik bozunma ve ikincil göç gibi alterasyon olayları gözönüne alındıktan sonra petroller karışımdan oluşan bir gruba ek olarak başlıca dört gruba ayrılmışlardır. Batman bölgesi petrolleri (Grup I Petrolleri) biyolojik bozunmaya uğramış petroller ile viinormal petrollerin karışımından oluşan özellikleri taşımaktadır. Bu petrollerin al tere olmuş molekülleri kaynak kaya tahminine elverişli değildir. Batman-Nusaybin petrolleri (Grup II Petrolleri) büyük olasılıkla evaporitik-karbonatlı Trias-Jura yaşlı Cudi Grubu'ndan türemişlerdir. Adıyaman-Kozluk bölgesi petrolleri (Grup III Petrolleri) büyük olasılıkla karbonatlı Kampaniyen yaşlı Karaboğaz Formasyonu 'ndan türemişlerdir. Kuzey Diyarbakır petrolleri (Group IV) ise silisiklastik üst Siluriyen yaşlı Dadaş Formasyonundan türemişlerdir. Batman bölgesi petrolleri (Karışım petrolleri) büyük olasılıkla Karaboğaz Formasyon 'undan ve Cudi Grubu'ndan türüyen petrollerin karışımlarından oluşmuşlardır. Bu model Kozluk bölgesinde Karaboğaz Formasyonundan türeyen petrollerin Batman bölgesine doğru ikincil göçünü gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC CLASSIFICATION OF THE SE TURKEY CRUDE OILS AND DELINEATION OF SOURCE ROCK TYPES WITH THE USE OF BIOLOGICAL MARKERS GÜRGEY, Kadir PhD. in Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksenin Eseller November 1991, 320 pages The purposes of this study were to classify the oils of SE Turkey genetically and to predict possible source rocks in terms of depositional environment, type of organic matter, lithology, age, and maturity using specific biomarkers. The correlation of each genetically related oils with rock units which were proven to possess adequate source potential for petroleum generation and the selection of the most distinguishing correlation parameters applicable to SE Turkey oils in general were the other objectives. Fourty-four crude oil samples collected from SE Turkey were subjected to various organic geochemical measurements and analyses such as API gravity and sulfur content measurements; thin layer chromatographic analysis including quantifications of saturates, aromatics and iiiheterocompounds; gas chromatographic analysis of saturate fraction including quantifications of the n-alkanes and isoprenoids; gas chromatography- mass spectrometry (GC-MS) analysis of the branch/cyclic saturate fraction including quantification of the biomarkers such as tri-tetra-pentacycl ic terpanes, pregnanes, diasteranes, and regular steranes. In order to retrieve maximum amount of information, the pertinent data were evaluated using conventional as well as sophisticated multivariate statistical analyses. Based on the percentages of saturate hydrocarbons, Turkish oils were divided into“heavy”,“aromatic”, and“paraf f ini c”and“ paraf f ini c-napthenic”oils. All Of the gas chromatograms show similar unimodal distribution of C15+ n-alkanes maximizing around n-Ci 5, n-Cı e, and n-Ci 7. Five different data sets obtained from terpane and sterane f ragmetograms of GC-MS analyses were initially normalized and then subjected to multivariate statistical techniques. Interrelationships among the oils (oil-oil correlations) and variables were then investigated on the score and loading plots respectively. Subsequently,“twenty biomarker ratio parameters”were selected when two peaks were inversely correlated and had high loadings on the principal components. After considering the effects of alteration processes such as thermal alteration, biological degradation and secondary migration, the Turkish oils were mainly divided into four groups with addition of those xvoils of mixed origin: Batman area oils (Group I oils) showed the features of mixture composed of biologically degraded oils and normal oils. Altered molecular composition did not allow to predict source rocks of the Group I oils. Batman-Nusaybin area oils (Group II oils) were most probably derived from the evapor i tic-calcareous Triassic-Jurassic aged Cudi Group. Adiyaman-Kozluk area oils (Group III) oils were most probably generated from the calcareous Karaboğaz Formation of Campanian age. Northern Diyarbakır area oils (Group IV), on the other hand, were most likely derived from the si 1 iciclastic Upper Silurian aged Dadaş Formation. Mixed oils (Batman area oils) were most probably resulted from the mixing of the hydrocarbons derived from Karaboğaz Formation and Judi Group. This model requires secondary migration of the Karaboğaz derived hydrocarbons from Kozluk to Batman.