Türkiye'de kadın işgücünü etkileyen bölgesel farklılıklar: Ampirik çalışma
The regional differences affecting women labor in Turkey: An empirical study
- Tez No: 669753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE KIRER SILVA LECUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, IBSS, Cinsiyet Eşitsizliği, ARDL, Çoklu Doğrusal Regresyon, Female Workforce, NUTS, Gender Inequality, ARDL, Multiple Linear Regression
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ülkeler kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için üretim faktörlerini verimli kullanmak isterler. Emeğin verimli kullanımı da bu faktörlerin içindedir. Emeğin istihdam boyutunda kadınlar cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmaktadır, bunun yanında toplumsal etkiler ile ev hayatında birçok sorumluluğu üstlenen kadın ev-iş dengesini sağlamaya çalışmaktadır. Toplumun her alanında kadınların maruz kaldığı cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için devletin etkin politikalar uygulaması toplumsal refah ve emeğin daha verimli kullanılması için gereklidir. Bu çalışmada kadın işgücüne katılım oranının bölgesel farklılıkları haritalar üzerinde gösterilmekte, Türkiye için kadın işgücüne katılımını etkiyen faktörler ise zaman serileri analizi ile incelenmektedir. Son olarak bölgelere göre meydana gelen farklılıkların giderilmesi için uygulanması gereken politikalar üzerine görüşler sunulmaktadır. Kadın işgücüne katılım oranının bölgesel farklılıklarını haritalar üzerinde belirlemek için, TÜİK Bölgesel İşgücü İstatistikleri içerisinden IBBS-1 12 bölgenin 2019 yılına ait işgücü verileri alınmıştır. Düzey-1 haritalarının oluşturulmasında ArcMap, verilerin haritaya işlenmesi için GeoDa programından yararlanılmıştır. Türkiye'de kadın işgücüne katılım oranının, erkek işgücüne katılım oranı ve büyüme ile ilişki,EViews10 paket programı kullanılarak ekonometrik modelleme ve zaman serileri analizi ile açıklanmıştır. Analizde kullanılan Türkiye için 2000Q1-2020Q3 dönemine ait kadın işgücüne katılım oranı ve erkek işgücüne katılım oranı verileri TÜİK'den, ekonomik büyümeyi temsilen alınan Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla verileri Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi'nden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Countries want to use production factors efficiently in order to achieve their development goals. Efficient use of labor is also among these factors. In the employment dimension of labor, women are exposed to gender inequality, in addition, women who take on many responsibilities in home life with social influences try to balance home-work. In order to eliminate the gender inequality faced by women in all areas of society, effective policies of the state are required for social welfare and more efficient use of labor. In this study the regional differences in female labor force participation rate are demonstrated on the maps. The factors that influence the participation of women in the labor force in Turkey are examined by employing series analysis. Lastlypolicy recommendations are made in order to eliminate the regional differences were presented. To determine the regional differences of female labor force participation rate on maps, NUTS-1 12 regions' labor force data for 2019 were taken from TurkStat Regional Labor Force Statistics. ArcMap program is used to create Level-1 maps, whereas GeoDa program is employed to process the data into the map. The relationship of the female labor force participation rate with the male labor force participation rate and growth rate is explained with econometric modeling and time series analysis by running the data in Eviews10 statistical package. The female and male labor force participation rates for the 2000Q1-2020Q3 period are obtained from TURKSTAT, whereas the Gross Domestic Product data as a proxy of growth rate are taken from the Electronic Data Delivery System of Central Bank of the Republic of Turkey.