Diyabetik makula ödeminde intravitreal triamsinolon asetonid tedavisinin etkinliği ve retina damar kalınlığına etkisi
Efficacy of intravitreal triamsinolone asetonide treatment and effect on retinal vessel thickness in diabetic macular edema
- Tez No: 669760
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEKİÇ, UZMAN BURAK ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Triamsinolon, diyabetik makuler ödem, retinal damar çaplar, Triamsinolone, diabetic maculer edema, retinal vessel diameter
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Diyabetik maküla ödemi tedavisinde intravitreal triamsinolon asetonid enjeksiyonu uygulamasının görme keskinliği, santral makuler kalınlık, göz içi basıncı ve retina damar çapları üzerine etkisini değerlendirmek. Materyal-metod: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Retina biriminde 2012-2013 yılları arasında diabetik makula ödemi tedavisi için intravitreal triamsinolon asetonid (2mg/0,05ml) enjeksiyonu uygulanan, yaşları 43 ile 78 arasında değişmekte olan, 15 (%50) erkek ve 15 (%50) kadın olmak üzere toplam 30 hastanın 60 gözü çalışmaya dahil edildi..Her hasta için santral makula kalınlığı değerleri yüksek olan ve en iyi düzeltilmiş görme keskinliği düşük olan göz enjenksiyon grubu diğer göz kontrol grubu olarak seçildi. Takip kriterleri olarak en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, santral makula kalınlığı, göz içi basıncı, santral retinal arter ve ven ölçümleri belirlendi. Bulgular: Enjeksiyon grubunda görme keskinliği istatistiksel olarak anlamlı artış görülürken, kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Enjeksiyon grubunda elde edilen santral makula kalınlığı ve retinal arter/ven ölçümlerinde istatiksel olarak anlamlı azalmalar görüldü. Kontrol grubunda istatiksel olarak VI anlamlı fark izlenmedi. Enjeksiyon grubunda göz içi basıncı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış görülürken, kontrol grubunda ise göz içi basınç değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. Sonuç: İntravitreal triamsinolon enjeksiyonu diabetik makula ödemi olan gözlerde görme keskinliği artışı ve santral makula kalınlığında azalma yanısıra retinal arter ve venlerin çaplarında azalmalara yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effect of intravitreal injection of triamcinolonasetonid over visual acuity, central macular thickness, intraocular pressure and retinal vessel diameters in the treatment of diabetic macular edema. Materıal-methods: The study was conducted at retina unit of Okmeydanı Training and Research Hospital between 2012 and 2013. 60 eyes of 30 patients consisting of 15 (50%) male and 15 (% 50) female aged between 43 and 78 years who were injected intravitreal triamcinolon asetonid (2 mg / 0.05 mL) due to diabetic macular edema were included in the study. For each patient, eye with high central macular thickness and low best corrected visual acuity values was selected as injection group and the other eye was selected as control group. Criterias for follow-up were determined as best corrected visual acuity, central macular thickness, intraocular pressure, central retinal artery and vein measurements and artery / vein ratio. Results: In injection group statistically significant increase was observed in visual acuity comparing whereas in the control group no significant difference was observed. In injection group statistically significant decrease was observed in measurements of retinal artery/vein and central macular thickness. No statistically significant difference was observed in the control group. In injection group VIII statistically significant increase was observed in intraocular pressure whereas in the control group statistically significant difference was not observed. Conclusıon: Intravitreal triamcinolone injection in eyes with diabetic macular edema may lead to visual acuity increase and central macular thickness decrease, as well as reduction in the diameter of retinal arteries and veins.