Determination of Beta-Lactam antibiotics in unpacked cheeses
Açıkta satılan peynirlerdeki Beta-Laktam antibiyotiklerinin tayini
  1. Tez No: 669817
  2. Yazar: BURÇİN AYSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER KARALTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Mikrobiyoloji, Nutrition and Dietetics, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Peynir, Antibiyotik, Beta-Laktam, Elisa, Mira Testi, Cheese, Antibiotic, Beta-Lactam, Elisa, Mira Test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Süt insanların tarih boyunca dengeli beslenmenin önemli bir bileşeni olmuştur. Sütün yanı sıra, dünya çapında krema, yoğurt, tereyağı, peynir ve kefir gibi birçok süt ürünü üretilmekte ve tüketilmektedir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkisine yönelik çok sayıda araştırma ve çalışma bulunmaktadır. Antimikrobiyal ilaçlar endüstriyel süt yetiştiriciliği sistemlerinde hem profilaktik hem de tıbbi kullanımlar için kullanılmaktadır. Emziren hayvanlarda penisilinler, aminoglikositler, tetrasiklinler ve sülfonamidler yaygın olarak kullanılmakta ve bu da sütte kalıntılarının varlığına neden olmaktadır. İlaçlar, hayvan sağlığını geliştirmek, hastalıkları iyileştirmek ve üretimi artırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Hayvanlarda antibiyotik kullanımıyla ilgili en büyük endişelerden biri mastittir. Antibiyotik içeren süt, patojen mikroorganizmalara karşı direnci tetikler. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olur ve bu nedenle zararlı etkilere neden olurlar. Bu araştırmada 100 peynir örneği incelenmiştir. Bu numuneler kalitatif bir analiz olarak MiRA testi ile analiz edildi; Beta laktam ELISA test kiti ayrıca antibiyotik kalıntısı için kantitatif analiz için kullanıldı. Sonuç olarak, 100 numunenin 6'sında (%6) her iki yöntemle de pozitif çıkan sonuçlar gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre süt ve süt ürünlerinde antibiyotik kalıntısı sorunu devam etmektedir. Öte yandan örneklerin alt sınırlarında bulunan beta laktam düzeyleri, tüm çalışmalar incelendiğinde umut verici olarak değerlendirilmiştir. Ancak başka örneklerle bu deneyler iyileştirilmeli ve süt ve süt ürünleri hijyen gereksinimleri açısından da sistematik olarak değerlendirilmelidir. Gıda bileşiklerini sadece antibiyotik kalıntılar için değil, aynı zamanda mikotoksinler, hormonlar ve ağır metaller gibi kontaminantlar için de analiz etmek önemlidir.
Özet (Çeviri)
For all individuals around the world, milk is a key component of a balanced diet. In addition to milk, many dairy products have been produced and eaten worldwide, such as cream, yogurt, butter, cheese, and kefir. There are several research and studies about the effect of milk and dairy products on people health for this cause. Antimicrobial medications are used for both prophylactic and medicinal uses in industrial milk farming systems. In lactating animals, penicillins, aminoglycosides, tetracyclines, and sulphonamides were commonly used, resulting in the pre,sence of their res.idues in milk. Dr.ugs are commonly used to promote the health of cattle, to cure diseases and to increase production. One of the big concerns related to the use of anti.biotics in an.imals is mastitis. Milk containing antibiotics triggers resistance to pathogenic microorganisms. In certain individuals, they cause allergic reactions and therefore cause harmful effects. In this research, 100 cheese samples were analyzed. These samples were analyzed by MiRA as a qualitative analysis; the Beta lactam ELISA test also conducted quantitative checks for antibiotic residue. Finally, positive results was observed by both methods in 6 (6%) of 100 samples. According to these results, the antibiotic residue issue in milk and milk products still persists. On the other hand, the beta lactam levels in the lower limits of the samples have been evaluated as promising when all the studies are reviewed. However, with further examples, these experiments should be improved and milk and dairy products should be systematically evaluated in terms of hygiene requirements. Since it is important to analyze food compounds not just for antibiotic residues, but also contaminants such as mycotoxins, hormones and heavy metals.