Gökkuşağı (Oncorhynchus mykiss) ve kaynak alabalıklarının (Salvelinus fontinalis) farklı stoklama yoğunluklarına tepkileri
The Effects of Stocking Density on Growth Performance of Brook Trout (Salvelinus fontinaiis) and Rainbow Trout (Oncorhyncus my kiss)
- Tez No: 66985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Kaynak alabalığı, Salvelinus fontinalis, Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, stoklama yoğunluğu, büyüme performansı, yem tüketimi ve yem değerlendirme değeri. V, Brook trout, Salvelinus fontinaiis, rainbow trout, Oncorhyncus mykiss, stocking density, growth performance, feed conversion rations. VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kaynak alabalığı (Salveİinus fontinalis) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykissY'm büyüme performansı üzerine stok yoğunluğunun etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada 0" yaş grubuna ait, 12.613.74 g (n=300) gökkuşağı ve 8.9±2.63 g (n=300) başlangıç ağırlığına sahip kaynak alabalıkları kullanılmıştır. Her iki tür için de 50 ve 100 adet/tank olmak üzere iki farkiı stoklama yoğunluğu denenmiş ve deneme iki paralel halinde yürütülmüştür. 217 günlük çalışma sonucunda, büyüme performansı (biyokütle, üretim, günlük spesifik büyüme oranı), yem tüketimi ve yem değerlendirme ve kondisyon faktörleri saptanmıştır. Çalışma sonucunda stok yoğunlukları 50 ve 100 bireylik tanklarda gökkuşağı için sırası ile 56.4, 119.4 kg/m3, kaynak alabalığı için ise 40.5 ve 69.2 kg/m^'e ulaşmıştır. Son ağırlık değerleri ise gökkuşağı alabalığında 230.2±62.20 ve 238.7±65.97 g, kaynak alabalığında ise 162.1±48.28 a ve 139.7±54.02 g olarak gerçekleşmiştir. Sonuç oiarak, incelenen stoklama yoğunluklara gösterilen (büyüme, üretim, yem tüketimi, yem değerlendirme ve kondisyon faktörü) bakımından türler arasında farklılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effects of stocking density on growth performance of two Salmonidae species, brook trout {Salvelinus fontinaiis) and rainbow trout {Oncorhyncus mykiss), have been compared. Rainbow and brook trout fingerlings of 0" age-class with inital mean weights of 12.6±3.7 (n=300) and 8.9±2.6 (n=300) were used. Two stocking densities of 50 and 100 fish/tank for each species were tested with two replications for each density groups. During 217 days trial, the growth performance (mean weigths, production and daily spesific growth rates), food consumption, feed conversion ratios and condition factor values have been determined. Final mean weigth values of 50 and 100 fish/tank density groups of rainbow and brook trout were 230.2±62.2 and 238.7±66.0 g, 162.1±48.3 and 139.7±54.0 g respectively, i.e. growth performance of rainbow trout appeared increasing with increasing stocking density, whiie it is vice versa for brook trout. Density values at harvest reached 56.4 and 119.4 kg/nr* for 50 and 100 fish density groups of rainbow trout, and 40.5 and 69.2 kg/m3 for brook trout. It has been concluded that brook trout appeared to more sensitive to high stocking densities than rainbow trout.