Rize-Trabzon illerinde yatiştiriciliği yapılan üç farklı alabalık türünde görülen Ichthyobodo necator enfestasyonu ve tedavisi üzerine bir çalışma
Infestation and treatment of Ichthyobodo necator in the trout (Onchorhynchus mykiss, Salvelinus fontinalis, Salmo trutta fario) farms of the Eastern Black Sea region of Turkey
  1. Tez No: 146963
  2. Yazar: ŞEVKİ KAYIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRİ BALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Alabalık, Ichthyobodo necator, Kemoterapötik, Trout, Ichthyobodo necator, Chmotherapeutic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Rize ve Trabzon illerinde kültürü yapılan üç farklı tür alabalığın solungaç ve derilerine yerleşen bir protozoan parazit olan Ichthyobodo necator'mı varlığı araştırılmış ve tedavisi üzerine denemeler yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak 4 alabalık çiftliğinden ve KTÜ Rize Su Ürünleri Fakültesi İyidere Araştırma Birimi 'nde bulunan yetiştirme ünitesinden Nisan 2005 - Eylül 2005 tarihleri arasında 1200 örnek temin edilmiştir. Ayrıca çalışmada hastalık olduğu bildirilen diğer işletmelere bizzat gidilerek veya üreticiler tarafından Rize Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Laboratuarına gönderilen hasta balıklar da kullanılmıştır. Nisan 2005 ve Eylül 2005 tarihleri arasında, Rize ve Trabzon illerindeki işletmelerin kuluçkahanelerinden temin edilen ve ortalama boylan 1-10 cm olan iki farklı alabalık türünde (gökkuşağı ve dere) deri ve solungaçlardan alman örneklemeler sonucunda Ichthyobodo necator enfestasyonu tespit edilmiş, kaynak alabalıklarında bu enfestasyona rastlanmamıştır. Tedavi denemelerinde Formaldehit (%37, Merck), Trichlorfon (Neguvon, Bayer), Dichlorvos (DDVP, İmpa), Amitraz (Kenaz, Atabay), Cypermethrine (Blotic, Topkim- Topkapı), Potasyum Permanganat (Codex), Chloramin-T (Merck) ve Tuz gibi kimyasallar kullamlmıştır. Yapılan denemeler sonucunda Costia spp. ile enfeste olmuş alabalıkların tedavi edilmesinde en etkili kimyasalların formaldehit ve tuz olduğu fakat formaldehitin dere alabalıklarında toksik etkisinin varlığı tespit edilmiştir. Ichthyobodo necator'xm tedavisinde sıklıkla kullanılan GUoramin-T'nin bu çalışmada etkili olmadığı görülmüştür. Kullanılan diğer ilaçların da tedavide başarısız olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Infestation and Treatment of Ichthyobodo necator in the Trout (Onchorhynchus mykiss, Salvelinus fontinalis and Salmo truttafario) Farms of the Eastern Black Sea Region of Turkey Ichthyobodo spp. (Costia spp.) is a common and important flagellate parasite that infests the skin and gills of many freshwater and marine fish. Ichthyobodo necator infestations are often fatal and cause significant aquaculture losses worldwide. Recently it has been demonstrated that Ichthyobodois a multispecies complex with differing host preferences. In the present study, 1200 rainbow trout (Oncorhynhus mykiss), brook trout (Salvelinus fontinalis) and brown trout (Salmo trutta fario) ranging from fry (1.0 g) to juvenile (10 g) were sampled monthly from April 2005 to September 2005 in four fish farms and KTÜ Rize Fisheries Research Unit to determine monthly occurrence of Ichthyobodo spp. (Costia spp.) the causative agent of ichthyobodois. Ichthyobodo necator Infestation was treated with different concentrations of formaldehyde (% 37, Merck), Trichlorfon (Neguvon, Bayer), Dichlorvos (DDVP, İmpa), Arnitraz (Kenaz, Atabay), Cypermethrine (Blotic, Topkim-Topkapi), Potassium permanganate (Codex), CMoramin-T (Merck) and salt. Ichthyobodo necator was present in the farms from April to September. However, outbreaks of ichthyobodois occurred only late in springs. While none of the Ichthyobodo necator was found in brook trout, Ichthyobodo necator was observed from gills and skin of rainbow trout and brown trout. In the laboratory, brook trout was infected with Ichthyobodo necator Salt and formaldehyde appeared to be the most effective chemicals treat Ichthyobodo necator infestation. However, formaldehyde was highly toxic to Salmo truttafario, chloaramine-T and other chemicals are not effective chemicals for treatment of Ichthyobodo necator infestation.