Örgütsel politika algısı ve iş performansı ilişkisinin değerlendirilmesi: Hemşireler üzerinde bir araştırma
Evaluating the relationship between perception of organizational politics and job performance: A study on nurses
  1. Tez No: 669873
  2. Yazar: BÜŞRA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Politik Davranış, Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Institutions Management, Political Behavior, Performance Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan hemşirelerin örgütsel politika algıları ile iş performans düzeylerini belirlemek, örgütsel politika algılarının ve iş performanslarının kişisel ve mesleki özelliklere göre farklılıklarını saptamak ve örgütsel politika algısı ile iş performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini 624 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan 250 hemşire araştırma grubunu oluşturmuş ve evrenin %40'ına ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Kacmar ve Ferris (1991) tarafından geliştirilen ve Erol (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Politika Algısı Ölçeği”; Sigler ve Pearson (2000) tarafından geliştirilen ve Çöl (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İş Performansı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, örgütsel politika algısı ve iş performansı düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Örgütsel politika algısı ile yaş, sendika üyeliği, toplam çalışma süresi, stress düzeyi arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bulgulara göre; 40-49 yaş grubu ve bir sendikaya üye olan hemşirelerin örgütsel politika algılarının daha düşük olduğu, 10-15 yıllık çalışma süresi olan hemşirelerin örgütsel politika algısı düzeyi en yüksek grup olduğu, stres düzeyi arttıkça örgütün daha politik olarak algılandığı ve politik davranışların arttığı saptanmıştır. Örgütsel politika algısı ile cinsiyet, öğrenim durumu ve çalışılan bölüm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. İş performansı ile kişisel ve mesleki özellikler arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca genel politik davranış alt boyutu ile iş performansı arasında anlamlı yönde pozitif bir ilişki saptanmıştır. Hastanede kaynak dağıtımında belirli kurallar belirlenmesi bu kurallara bağlı kalınması, belirlenen kuralların kişi ve durumlara göre değişiklik göstermeden uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine; the perception of organizational politics and job performance levels, the differences in perception of organizational politics and job performance according to personal and professional characteristics, and to reveal the relationship between perception of organizational politics and job performance of nurses working in Ankara Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. The population of the study consists of 624 nurses. 250 nurses who volunteered to participate in the study formed the research group and 40% of the population was reached. As data collection tools;“Perception of Organizational Politics Scale”developed by Kacmar and Ferris (1991) which is adapted into Turkish by Erol (2015) and“Job Performance Scale”developed by Sigler and Pearson (2000) which is adapted into Turkish by Çöl (2008) were used. As a result of the research, it was determined that the perception of organizational politics level and job performance level are high. Significant differences were found between perception of organizational politics and age, union membership, total working time, and stress level. According to this; It has been determined that nurses in the 40-49 age group and who are members of a union have lower organizational politics perceptions, employees with a 10-15 years of working period have the highest level of perception of organizational politics and it was determined that as the stress level increases the organization is perceived more political and political behavior increases. No statistically significant difference was found between the perception of organizational politics, gender, education level and the department of study. There was no statistically significant difference between job performance and personal and professional characteristics. In addition, a significant positive relationship was found between the general political behavior sub-dimension and job performance. It may be suggested to determine certain rules in resource allocation in the hospital, stick to these rules and to apply the determined rules without changing according to the person and situation.