Çevrimiçi oyun bağımlılığı ile saldırganlık ve yalnızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of the relation between online game addiction and aggression and loneliness
- Tez No: 669933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Oyun Bağımlılığı, Saldırganlık, Yalnızlık, Online Game Addiction, Aggression, Loneliness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada; çevrimiçi oyun bağımlılığı ile saldırganlık ve yalnızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya; rastlantısal olarak seçilen 18 yaş üstü 150'si erkek ve 61'i kadın olmak üzere 211 kişi katılmıştır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Çevrimiçi Oyun Bağımlılığı Ölçeği (ÇOBÖ), Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği Türkçe Formu ve UCLA Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda bireylerin cinsiyet ve yaş değişkenlerinin toplam puanlarında çevrimiçi oyun bağımlılığı üzerinde anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Çevrimiçi oyun bağımlılığı ile saldırganlık arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Çevrimiçi oyun bağımlılığı ile yalnızlık arasında anlamlı düzeyde bir ilişki tespit edilememiştir. Saldırganlık ve yalnızlık arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Çevrimiçi oyun bağımlılığı bulunan bireylerin saldırgan davranışlar gösterme eğiliminde bulunabileceği düşünülmektedir. Yalnızlığın çevrimiçi oyun bağımlılığının bir nedeni olmadığı fakat yalnızlığın çevrimiçi oyun bağımlılığı ekonomik kazanç alt boyutunun bir nedeni olduğu ortaya konulmuştur. Çevrimiçi video oyunu oynayan bireylerin yalnızlık durumlarını açıklamada ekonomik kazanç etmeninin bir unsur olabileceği düşünülmektedir. Mevcut çalışmanın; çevrimiçi oyun bağımlılığı, saldırganlık ve yalnızlık ile alakalı yapılacak olan araştırmalarda literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to research of the relation between online game addiction and aggression and loneliness. Randomly selected 211 people who are 150 male and 61 female over age 18, joined to the research. Demographic Information Form, Online Game Addiction Scale, Buss-Perry Aggression Scale Turkish Form and UCLA Loneliness Scale were applied to the participants. As a result of the study, no significant difference determined on persons's gender and age variables total point. A positive and significant correlation was found between online game addiction and aggression. No significant correlation was found between online game addiction and loneliness. A positive and significant correlation was found between aggression and loneliness. It is thought that individuals with online gaming addiction may have a tendency to exhibit aggressive behavior. It has been demonstrated that loneliness is not a cause of online game addiction, but loneliness is a cause of online game addiction economic gain sub-dimension. It is thought that the economic gain factor may be a factor in explaining the loneliness of individuals playing online video games. The current study aims to contribute to the researches in the literature on online game addiction, aggression and loneliness.