Tam yargı davasının konusunu oluşturan zararın niteliği ve tazmini
The characteristics of loss and compensation which compose the subject of full jurisdiction
  1. Tez No: 669950
  2. Yazar: AHMET VUSO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdarenin Sorumluluğu, Zarar kavramı, Zararın nitelikleri, Tazminat, Responsibility of Administration, Concept of Loss, characteristics of loss, Compensation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri faaliyetlerini kamu personel eli ile yürütür ve bu faaliyetleri yürütürken de başka kişilerin malvarlıklarına ya da kişilik değerlerine zarar verebilir. Bu da idarenin tazmin sorumluluğuna yol açar. İdarenin zararı tazmin yükümü doğması için bir zararın vuku bulması, zararı doğuran işlem ve eylemin idareye yüklenebilmesi, zarar ile idari davranış arasında nedensellik (illiyet) bağının bulunması gerekmektedir. Kişinin iradesi dışında malvarlığında ya da şahıs varlığında meydana gelen zararı tazmin edilmesini isteme hakkı vardır. Her türlü hukuki sorumluluk açısından birinci ve en önemli koşul olan zarar kavramı, idarenin sorumluluğu için de önemlidir. Çalışmamızın odak noktası olan ve idarenin tazminat yükümlülüğüne neden olan zararın niteliklerini ve vasıflarını belirlemek ve netleştirmek de tam yargı davalarının adil ve kakkaniyete uygun karara bağlanması bakımından büyük önem taşımaktadır. Maddi ve manevi zararda gerek olan nitelikler, ilk olarak ortada bir zararın bulunması, zararın gerçekleşmiş olması, zararın direkt yani kesin ve mutlak olması, zararın hukuken korunan bir menfaate yönelik olması, zararın parayla ölçülebilir nitelikte olması, keza bazı durumlarda zararın kamu yükümlülüğü şeklini almayan özel ve anormal ağırlıkta olmasıdır. İdari davranıştan kaynaklanan zararın bu nitelikleri taşıması durumda zarara uğrayan kişi dava süreci içinde idareye karşı, kanunda öngörülen usul ve koşullara uygun olarak yetkili idari yargı mercinin önünde tazminat davası açabilir ve bu zararların giderilmesini ister. Ancak idare hukukunda kural olarak aynen tazmina yer olmadığından sadece nakden tazmin ilkesi geçerlidir. Belirlenen nakdi tazminat ödenmesi, sermaye şeklinde olabileceği gibi irat“gelir ”şeklinde de olabilir. Eğer zarar belirtilen nitelikleri taşımıyorsa, idareyi tazminat borcundan sorumlu tutamayız.
Özet (Çeviri)
Government and other Public legal entities conduct their activities with the hands of public personnel and while carrying out these activities, they may damage the assets or personal values of others. This leads to the responsibility of compensation of the administration. In order for the administration to be liable for compensation, a loss must occur, the transaction and action that caused the loss can be imposed on the administration, there must be a causal link between harm and administrative behavior. The person has the right to demand compensation for the damage that occurs in his assets or in his moral properties which occurred out of his ability. The concept of loss, which is the first and most important condition in terms of all kinds of legal responsibilities, is also important for the responsibility of the administration. In determining and clarifying the specifications and characteristics of the damage, the focus of our study which causes the administration's indemnification obligation, it is most important to determine the justice, and fairness of judicial proceedings. Required characteristics in material and moral damage, first of all, should be there a loss, the loss should occur, confirmed, definite and absolute, the loss is directed to a legally protected interest, the loss is measurable with money, and and in some cases the loss is of a special and abnormal weight which does not take the form of public liability. If the damage arising from administrative behavior carries these characteristics, the person who suffered damage may file a compensation claim against the administration within the lawsuit process, in accordance with the procedures and conditions stipulated in the law, and request that the damages be compensinated. However, since there is no compensation place as a rule in administrative law, only the principle of cash compensation is valid. The determined cash compensation payment can be either in the form of single payment or in the form of income“monthly paymanet”. If the loss does not meet the specified characteristics, we cannot be held responsible for the administrative debt.