Nefs mertebeleri kavramlarının filolojik yönden tahlili
Philological concepts of the order of the soul direction analysis
  1. Tez No: 669954
  2. Yazar: FİLİZ AYSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA YASDIMAN DEMİRDÖVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belâgatı, Nefs, Nefsin Mertebeleri, Kitab-ı Mukaddes, Kur'ân-ı Kerim, Arabic language and eloquence, Nafs, Order of the Nafs, The Bible, The Qur'an
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma; nefs ve mertebelerini farklı sözlüklerden ele alarak tahlil etmek amacıyla yapılmıştır. Nefs ve mertebeleri konusunda birçok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Ancak nefs mertebelerinin filolojik yönden tahlil edilmemiş olması bizi bu konuda araştırma yapmaya yönlendirmiştir. Çalışmamızda bir giriş ve iki kısım yer almaktadır. İlk kısmında tezin amacı, konusu, kullanılan metod ve kaynakları hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde, nefs kavramı farklı sözlüklerden tahlil edilecektir. Eskiden nefs kavramına verilen anlamları anlayabilmek için Cahiliye Dönemi'nden ayrıca Tevrat ve İncil'den nefs kavramının kullanıldığı yerler hakkında örnek verilecektir. Kur'ân-ı Kerim'de nefs kavramı ile ilgili geçen birçok ayete yer verilecektir. Bu ayetleri nefs kavramının kullanımına göre sınflandıracağız. Daha sonra bu ayetler tefsir kitaplarından yorumlanacaktır. Elde edilen nefs kavramı ile ilgili bilgiler sonucunda nefs konusundaki anlam karmaşasını ortadan kaldırmaya çalışacağız. Yine kelimenin müzekker mi yoksa müennes mi olduğunu tespit edeceğiz. Ayrıca nefs kavramının sadece kötülük anlamında kullanılıp kullanılmadığına da değineceğiz. İlim dalları ve bazı İslam filozoflarının nefs ile ilgili görüşlerine nasıl değerlendirdiklerini de irdeleyeceğiz. İkinci bölümde ise nefs mertebeleri birçok sözlükten yararlanılarak tahlil edilecektir. Kur'ân-ı Kerim'de nefs mertebeleri ile ilgili geçen ayetler incelenecektir. Tefsir kitaplarından yorumlanacaktır. Mertebelerin hangi anlamlarda kullanıldığını tespit edilmeye çalışılacaktır. Ve genel olarak mertebeler açıklanacaktır. Ayrıca mertebelerin İslam filozoflarının görüşleri açısından nasıl ele alındığı incelenecektir. Tezin sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılarak tezimize son verilecektir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to analyze Nafs and its orders by considering them from different dictionaries. Many studies have been conducted and conducted on the Nafs and their order. But the fact that the order of the soul has not been analyzed philologically has led us to conduct research on this issue. Our study includes an introduction and two parts. In the first part, information is given about the purpose, subject, method and sources of the thesis. In the first part, the concept of Nafs will be analyzed from different dictionaries. In order to understand the meanings given to the concept of the soul in the past, examples will be given from the period of ignorance, as well as from the Torah and the Bible about the places where the concept of the soul is used. Many verses about the concept of Nafs will be included in the Qur'an. We will classify these verses according to the use of the concept of the soul. These verses will then be interpreted from the books of exegesis. As a result of the information obtained about the concept of the soul, we will try to eliminate the confusion of meaning about the soul. Again, we will determine whether the word is müzekker or muennes. We will also address whether the concept of self is used only in the sense of evil. We will also examine the branches of Science and how some Islamic philosophers evaluate their views on the soul. In the second part, the order of the soul will be analyzed by using many dictionaries. In the Qur'an, the last verses about the order of the soul will be examined. It will be interpreted from Tafsir books. An attempt will be made to determine what meanings the orders are used in. And in general, the order will be explained. In addition, how orders are considered in terms of the views of Islamic philosophers will be examined. In the final part of the dissertation, a general assessment will be made and our dissertation will be terminated.