Okaliptüsten (Eucalyprus camaldulensis) kereste üretiminde randıman ve randıman hesaplamalarında bilgisayar (pc) kullanımı
Yield in lumber production from eucalyptus camaldulensis and computer use in yield manipulation
- Tez No: 67001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kereste, Randıman, E.camaldulensis, Bilgisayar Programı, Lumber, yield, E.camaldulensis, Computer Program VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Kereste endüstrisinde hammadde giderlerinin üretim giderleri içinde önemli bir paya sahip olması ve kereste endüstrisinin hammaddesi olan tomruk fiyatlarının gittikçe yükselmesi, odun hammaddesinin nasıl daha verimli kullanılabileceği ile ilgili yapılacak çalışmaların önemini arttırmıştır. Hammadde giderlerinde yapılacak tasarrufun, ancak; hammaddeden elde olunacak randımanın yükseltilmesi ile mümkün olabileceği fikrinden hareketle, üretilen ürünlerin maksimize edilmesini ve üretim süresinin minimize edilmesini (kereste üretiminde optimizasyon) sağlayan bir yazılım paketi geliştirilmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Visual Basic programlama dili ile geliştirilen Rokopina adlı bu bilgisayar programının hazırlanmasında, kereste endüstrisinde kullanılan hesaplama yöntemleri ile maksimum verim teorisi ve eşitliklerinden yararlanılmıştır. Kullanıcı, program sayesinde, ince uç çapı, kalın uç çapı ve uzunluğu bilinen bir tomruktan istenen özelliklerde kerestelerin maksimum randımanla üretilebilmesi için nasıl biçilmesi gerektiğini gösteren biçme diyagramını ve elde edilecek ürünlerin sayı, miktar ve oranlarını inceleyebilmektedir. Program, ayrıca, randımanı etkileyen faktörlerin niceliklerin- deki artma veya azalmaların ürünlerde meydana getirdiği değişiklerin belirlenebilmesine de imkan vermektedir. Yapılan çalışmada, bir çok olumlu özelliklerinden dolayı kullanılan E.camaldulensis tomruklarının biçilmesiyle elde edilen pratik sonuçlar ile tomrukların, bilgisayarda, bilgisayar programı yardımıyla biçilmesi sonucu elde edilen teorik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Teorik ve deneysel çalışmaların irdelenmesi, hazırlanan bilgisayar programından faydalanılarak randımanda önemli bir artış beklenebileceği sonucunu ortaya çıkarmıştır. Çalışmada ayrıca, bilgisayar programı ayrıntılarıyla tanıtılmış ve programın kereste endüstrisine getireceği kolaylıklar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY LUMBER PRODUCTION FROM EUCALYPTUS CAMALDULENSIS WOOD AND YIELD CALCULATION BY A COMPUTER PROGRAM In lumber industry, works related to the more productivity of wood-raw material became considerable important because of having a significant part in the production wasteful of raw material expenditure and increasing the price of log. Saving on the expenditure of raw material can only be done increasing the yield from raw material. Therefore a computer program was developed and made it ready to use for obtaining maximization output and minimization production time. To prepare this computer program named as“Rokopina”, developed with using Visual Basic language, calculation methods used in lumber industry, maximum yield theory and its equations was used. Operator, with using this computer program, can investigate the sawing diagrams to see how to saw the log for production of lumbers which have required properties with maximum yield and number, amount and ratios of products. Also changing on products due to the increasing or decreasing the factor quantities which effects the yield can be determined with this program. In this study, due to many advantages of E.camaldulensis logs, their practical sawing results were compared with computer program's theoretical results. Examination of theoretical and practical results shows that significant increasing on yield can be expected with using this computer program. This computer program was introduced with detail and its advantages on the lumber industry was determined