Investigating parental involvement strategies and roles used by Turkish parents to support learners' EFL distance learning process in terms of parents' economic, social, and cultural capitals: A mixed-methods study
Türk ebeveynlerin öğrencilerin uzaktan eğitimde yabancı dil olarak İngilizceyi öğrenme sürecinde kullandıkları aile katılım rolleri ve stratejilerinin, ebeveynlerin ekonomik, sosyal ve kültürel kapitalleri açısından incelenmesi: Bir karma-metot çalışma
  1. Tez No: 670050
  2. Yazar: İBRAHİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR SEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile katılımı, İngilizce Öğrenimi, Kapitaller, Uzaktan Eğitim, Parental Involvement, EFL Learning, Capitals, Distance Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çocuğun yabancı dil olarak İngilizce öğrenim sürecinde aile katılımı konusu, hala eğitim dünyasının en güncel ilgi alanlarından birisidir. Konunun önemi; uzaktan eğitim sürecinde ebeveynler öğretmenlerin ve okul personelinin tek önemli ortağı oldukları için daha da artmıştır. Teorik olarak Vygotsky' nin sosyokültürel teorisine, kavramsal olarak da Bourdieu'nun kapital konsepti üzerine temellendirilen bu çalışma, ortaokul seviyesindeki İngilizce öğrenen çocukların uzaktan eğitim İngilizce öğrenme süreçlerinde aile katılımının doğasını ve kapsamını üç temel açıdan incelemeyi hedeflemiştir. İlk olarak çalışma, aile katılım strateji ve rollerini ebeveynlerin kapitalleri (ekonomik, sosyal ve kültürel kapital) ile ilişkilendirmiş ve incelemiştir. İkinci olarak ebeveynlerin aile katılımına, İngilizce öğrenimine ve uzaktan eğitime karşı tutum ve inançları araştırılmak istenmiştir. Son fakat diğerleri kadar önemli olarak çalışma, çocukların İngilizce öğrenme sürecinde ebeveynlerin katılımını etkileyen muhtemel engelleri araştırmayı amaçlamıştır. Bu üç hedefi gerçekleştirmek için çalışma; içerisinde çevrimiçi aile katılım anketiyle elde edilen nicel veriyi ve aile katılım sürecinin doğası ve kapsamı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen nitel veriyi bir arada bulunduran karma metod araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel veri 8 Türk ebeveynden elde edilirken, çalışmanın nicel bölümü 375 Türk ebeveynin oluşturduğu bir örneklem içermiştir. Bu noktada nicel veri SPSS v.16 programı ile nitel veri ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma Erzurum ilindeki dört devlet ortaokulunu kapsamaktadır. Çalışmanın sonuçları, ebeveynlerin ekonomik, sosyal ve kültürel kapitalleri sergiledikleri aile katılım rol ve stratejilerini etkilediğini göstermektedir. Buna ek olarak, katılımcıların çoğu aile katılımına ve çocuklarının İngilizce öğrenimine karşı olumlu tutum ve inanışlara sahipken uzaktan eğitim sürecine karşı tutum ve tavırlarının çoğunlukla olumsuz olduğu gözükmektedir. Üstelik ebeveynlerin İngilizce dil yetersizlikleri, katılım süreçlerini engelleyen en büyük engel olarak durmaktadır. Çalışma; aile katılım sürecinin çok boyutlu yapısının sonraki çalışmalar için ilgi çekici olduğunu önermektedir. Aynı zamanda çalışma, daha verimli bir aile katılım sürecine götürecek bir aile-öğretmen-okul işbirliğini önermektedir. Ailelerden diğer paydaşlara öneriler de çalışmada sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of parental involvement in a child's EFL learning process is still one of the most current concerns for today's world of education. Its significance has increased in distance education during the Covid-19 pandemic so that parents have become the sole partners of teachers and school staff for sustaining child education at home. Based theoretically on sociocultural theory of Vygotsky and conceptually on Bourdieu's concept of capital, the present study aimed to investigate the nature and scope of parental involvement in Turkish secondary school learners' EFL distance learning in terms of three basic aspects of involvement. First, parental involvement roles and strategies were investigated and associated with parents' capitals (i.e. economic capital, social capital, and cultural capital). Second, it was aimed to find out parental beliefs and attitudes towards parental involvement, child's EFL learning, and distance education. Last but not least, the study tried to investigate possible barriers to parental involvement in child's EFL learning process. In order to do these, the study used a mixed method design in which a parent online questionnaire was used to obtain quantitative data and semi-structured interviews were used to have more detailed information about the nature and scope of parental involvement in Turkish EFL context. The sample involved 375 Turkish parents for the quantitative part while qualitative data were collected from 8 Turkish parents. At this point, the former one was analyzed with SPPS v.16 program while the latter one was analyzed with content analysis. The setting involved four state secondary schools in Erzurum province. The results demonstrate that parents' economic, cultural, and social capitals influence their involvement strategies and roles used to support children's EFL distance learning. In addition, most of Turkish parents have positive beliefs and attitudes towards involvement and EFL learning; however, they have some negative beliefs and attitudes towards distance education. Furthermore, parents' lack of English proficiency is the most significant barrier affecting the participants' involvement process. The study suggests that the multidimensional nature of parental involvement seems attractive for further research. It also recommends a parent-teacher-school collaboration that may open door to efficient involvement. Further recommendations from parents to other stakeholders are also revealed.