Prediyabet ve tip 2 diyabet hastalarında 25-oh D vitamini ile FGF23/alfa klotho protein düzeylerinin kardiyovasküler risk açısından değerlendirilmesi
The evaluation of 25-oh D vitamin and FGF23/alpha klotho protein levels in prediabetes and TYPE 2 diabetes patients in terms of cardiovascular risk
  1. Tez No: 670058
  2. Yazar: BUSE AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN GÜNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: FGF-23, αKlotho, 25-OH vitamin D, KVH, FGF-23, αKlotho, 25-OH vitamin D, CVD
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Prediyabet ve tip 2 diyabet hastalarında kardiyovasküler hastalık riski açısından 25-hidroksivitamin D düzeyleri ile alfa klotho proteini ve fibroblast büyüme faktörü-23 aksındaki değişimin rolünü ve aralarındaki ilişkiyi açıklamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi iç hastalıkları polikliniğine 20/11/2020-20/02/2021 tarihleri arasında başvuran, 30-70 yaş aralığında, 23'ü kontrol, 26'sı prediyabet ve 24'ü diyabet olmak üzere toplam 73 gönüllü çalışmaya dahil edildi. Gönüllülerin hemoglobin A1C, C-reaktif protein, yüksek yoğunluklu lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein, total kolesterol, inorganik fosfat, kalsiyum, 25-hidroksivitamin D, fibroblast büyüme faktörü-23, alfa klotho düzeyleri ve %framingham risk skoru karşılaştırıldı. Bulgular: Diyabet grubunun 25-hidroksivitamin D vitamini düzeyleri, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0.005). Kontrol grubunun αKlotho protein düzeyleri, prediyabet ve diyabet gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (sırasıyla p=0.007; p=0.040). Diyabet grubunun %Framingham risk skoru düzeyleri, kontrol ve prediyabet gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.000). Prediyabet grubunun %Framingham risk skoru düzeyleri, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p=0.018). %kardiyovasküler hastalık geçirme riski ile D vitamini düzeyi ve αKlotho proteini düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki bulundu (sırasıyla p=0.009, p=0.016). %kardiyovasküler hastalık geçirme riski ile FGF-23 düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki bulundu (p=0.007). Sonuç: Sonuçlarımız D vitamininin diyabet patogenezinde rol alabileceğini düşündürmektedir. Tüm olgularda %kardiyovasküler hastalık geçirme riski artarken alfa Klotho proteini düzeylerinin azaldığını fibroblast büyüme faktörü-23 düzeylerinin ise arttığını belirledik. Yükselmiş fibroblast büyüme faktörü-23 ve azalmış alfa Klotho proteini düzeyleri kardiyovasküler hastalık gelişimi riskini arttırabilir. Fibroblast büyüme faktörü-23'ün gelecekte %kardiyovasküler hastalık risk değerlendirmesi için bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini ancak bunun geniş çaplı prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to evaluate cardiovascular disease risk by 25-hydroxyvitamin D levels, alpha Klotho protein and fibroblast growth factor-23 axis and the relation between them. Materials and Methods: 73 volunteers who applied to Prof Dr. Cemil Tascioglu City Hospital internal diseases outpatient clinic between 20/11 /2020-20 / 02/2021, 23 of whom were healty controls, 26 were prediyabetes and 24 were diyabetes, were included in the study. Hemoglobin A1c, C-reactive protein, high density lipoprotein, low-density lipoprotein, total cholesterol, inorganic phosphate, calcium, 25-hydroxyvitamin D and fibroblast growth factor-23, alpha Klotho levels and %framingham risk score from all participants were measured and compared. Results: In patients with diabetes, 25-hydroxyvitamin D levels were lower than control group (p=0.005). In control group, alpha Klotho protein levels were higher than prediabetes and diabetes patients (p=0.007; p=0.040, respectively). %Framingham risk score of patients with diyabetes was higher than control and prediabetes groups (p=0.000). %Framingham risk score of prediabetes patients was higher than control group (p=0.018). There was a negative correlation between %cardiovascular disease risk and vitamin D levels, alpha Klotho protein levels (p=0.009, p=0.016, respectively). There was a positive correlation between %cardiovascular disease risk and fibroblast growth factor-23 levels (p=0.007). Conclusion: Our results support that 25-hydroxyvitamin D levels might play a role in diabetes mellitus pathogenesis. In all cases, while the risk of having %cardiovascular disease increased, alpha Klotho protein levels decreased and fibroblast growth factor-23 levels increased. Higher fibroblast growth factor-23 levels and lower alpha klotho protein levels may be associated with an increased risk of developing cardiovascular disease. We think that fibroblast growth factor-23 can be used as a biomarker for the risk assessment of %cardiovascular disease in the future, but it should be supported by large-scale prospective studies.