Gönüllü bireylerde 12 saatlik dehidratasyon öncesi ve sonrası ultrasonografi ile inferiorvena kava (İVK) çap değişimi ve trikuspit kapakanüler planda sistolik yer değiştirme (TAPSE) indeksinin ölçülmesi ve karşılaştırılması
Measuring and measurement of inferior vena cave (İCV) diameter change and tricuspite lid anular plandaolic replacement (TAPSE) index with ultrasonography before and after 12-hour dehydrating in volunteer individuals
  1. Tez No: 670063
  2. Yazar: ORAL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEN EROL ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İVK, İVKe, İVKi, TAPSE, hipovolemik şok, IVC, IVCe, IVCi, TAPSE, hypovolemic shock
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Hipovolemik şok tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur ve yüksek mortaliteye sahiptir. Hemorajik şoku erken evrede yada kompanze aşamada yakalamak ve tedavisini başlamak klinisyen için önemlidir. Biz bu çalışmada akut volüm kaybının göstergesi olarak inferior vena kava inspiryum(İVKi) ve ekspiryum(İVKe) çapları ile Triküspit kapak anüler düzlem sistolik ekskürsiyonun (TAPSE) kullanılabilirliğini amaçladık. Materyal-Metod: Bu çalışma prospektif, tek merkezli, randomize olarak yapılmıştır. Sağlıklı gönüllüler üzerinde planlanan bu çalışmada gönüllülerin, ilk ultrasonografi değerlendirmesi ve 12 saatlik dehidratasyon sonrası ikinci ultrasonografi değerlendirmesi yapılarak İVKe ve İVKi çapı, kollabilite indeksi, TAPSE değerleri kayıt altına alınmıştır. .Aynı zamanda gönüllülerin ilk ve ikinci değerlendirmedeki kilo değerleri de kayıt altına alınmıştır. Çalışmamıza 18 yaş üzeri olan ve gönüllü onam veren hastalar dahil edilmiştir. Kalp yetmezliği, koah, pulmoner hipetansiyon tanıları olanlar hariç tutulmuştur. Ölçülen değerler öncesi ve sonrası olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca kilo kaybı ile İVKe, İVKi ve TAPSE arasındaki korelasyona bakılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 41 erkek (%68,3), 19 kadın(%31,7) olmak üzere toplam 60 kişi alınmıştır. Ortalama yaş erkekler için 29,66±5,89 iken, kadınlar için 30,63±8,61 olarak bulunmuştur. Dehidratasyon öncesi ortalama İVKe çapı 18,24±3,49 mm iken, dehidratasyon sonrası 16,33±3,85 mm olarak bulunmuştur. Dehidratasyon öncesi ortalama İVKi çapı 10,15±3,12 mm iken, dehidratasyon sonrası 7,47±3,13 mm olarak bulunmuştur. Kilo, İVKe, İVKi ve inferior vena kava (İVK) kollapsibilite indeksi dehidratasyon öncesi ve sonrası değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p˂0,05). Dehidratasyon öncesinde ölçülen TAPSE değerleri ile dehidratasyon öncesi ölçülen diğer değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmamıştır IX (p˃0,05). Dehidratasyon sonrası ölçülen TAPSE değerleri ile dehidratasyon sonrası ölçülen diğer değişkenler arasında da istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmamıştır (p˃0,05). Dehidratasyon öncesi ve sonrası ölçülen kilo değerleri ile dehidratasyon öncesi ve sonrası ölçülen inferior vena kava değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmamıştır (p˃0,05). Dehidratasyon öncesi ve sonrası kilo değerleri farkları ile dehidratasyon öncesi ve sonrası ölçülen inferior vena kava değerleri farkı arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmamıştır (p˃0,05). Sonuç: İnferior vena cava çapı (IVKe ve IVKi), özellikle hipovolemik şokun kompanse evresinde akut volüm kaybının tespit edilmesinde ve ayrıca hemorajik şokun takip edilmesinde kullanılabilir. TAPSE ile ilgili ise daha geniş ve kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypovolemic shock is an important health problem all over the world and has a high mortality rate. It is important for the clinician to recognize and treat hemorrhagic shock at an early or compensated stage. In our study, we aimed to demonstrate the usability of inferior vena cava inspiratory (IVCi) and expiratory (IVCe) diameters and tricuspid valve annular plane systolic excursion (TAPSE) as indicators of acute volume loss. Materials and Methods: This study was conducted in a prospective, single center, randomized manner. In this study, which was planned on healthy volunteers, the first ultrasonographic evaluation of the volunteers and the second ultrasonographic evaluation after 12 hours of dehydration were performed, and IVCi and IVCe diameter, IVC collapsibility index and TAPSE values were recorded. At the same time, weight values of the volunteers in the first and second evaluation were also recorded. People over the age of 18 and who gave their voluntary consent were included in our study. Those diagnosed with heart failure, COPD, and pulmonary hypertension were excluded. The measured values were compared before and after. In addition, the correlation between weight loss and IVCi and IVCe diameter and TAPSE were evaluated. Results: A total of 60 people, 41 males (68.3%) and 19 females (31.7%), who met the inclusion criteria, were included in the study. While the mean age was 29.66 ± 5.89 for men, it was 30.63 ± 8.61 for women. While the mean IVCe diameter before dehydration was 18.24 ± 3.49 mm, it was found to be 16.33 ± 3.85 mm after dehydration. While the mean IVCi diameter before dehydration was 10.15 ± 3.12 mm, it was found to be 7.47 ± 3.13 mm after dehydration. A statistically significant difference was found between the before and after dehydration values in the variables of weight, IVCe, IVCe and inferior vena cava (IVC) collapsibility index (p˂0.05). There was no statistically significant correlation between TAPSE values XI measured before dehydration and other variables measured before dehydration (p˃0.05). No statistically significant correlation was found between TAPSE values measured after dehydration and other variables measured after dehydration (p˃0.05). There was no statistically significant correlation between weight values measured before and after dehydration and inferior vena cava values measured before and after dehydration (p˃0.05). There was no statistically significant correlation between the difference in weight values before and after dehydration and the difference in inferior vena cava values measured before and after dehydration (p˃0.05). Conclusions: The diameter of the inferior vena cava can be used to detect acute volume loss, especially in the compensated phase of hypovolemic shock, and also to monitor hemorrhagic shock. We believe that more extensive and comprehensive studies should be conducted on TAPSE.