Ultrasonografik vajinal kalınlığın menopoz durumu ve menopozun genitoüriner sendromu ile ilişkisi
Ultrasonographic measurement of vaginal thickness: relation to menopausal status and genitourinary syndrome of menopause
  1. Tez No: 670080
  2. Yazar: SEMA TÜRK
  3. Danışmanlar: UZMAN AYŞE DENİZ ERTÜRK COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal kalınlık, ultrasonografi, menopoz, vajinal atrofi, Vaginal thickness, ultrasonography, menopause, vaginal atrophy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Menopozun genitoüriner sendromu (Genitourinary Syndrome of Menopause - GSM), östrojen azlığı ile genitoüriner sistemde oluşan semptomlar grubunu kapsayan bir tanımdır. Vajinada oluşan atrofi bulgularının objektif ölçümünü amaçlayan transabdominal ultrasonografi (TAUSG) ile vajinal kalınlık ölçümü, yeni bir teknik olarak kullanılmaya başlanmıştır. Biz çalışmamızda premenopozal ve postmenopozal yaş grubu kadınların, abdominal ultrasonografi ile ölçülen total vajinal kalınlık (Total Vaginal Thickness - TVT) ve total mukozal kalınlık (Total Mucosal Thickness - TMT) ölçümlerini karşılaştırmayı ve ölçümlerin menopozun genitoüriner sendromu semptomları ve bulguları ile olan korelasyonunu incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışma Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne jinekolojik kontrol amaçlı başvuran kadınlarla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 80 postmenopozal, 80 premenopozal dönemde toplam 160 kadın dahil edildi. Katılımcıların demografik özellikleri kaydedildi. Rutin jinekolojik muayene ve transvajinal ultasonografi (TVUSG) ile endometrium ölçümü yapıldı. Vaginal Health Index (VHI) skorları, pH değerleri kaydedildi. Transabdominal yolla dolu mesane ile total vajinal kalınlık ve total mukozal kalınlık ölçüldü. Postmenopozal gruptaki kadınlara vajinal yaşlanmanın günlük etkisi ölçeği uygulandı. Bulgular: Postmenopozal grubun vücut kitle indeksi (VKİ), gravida ve parite değerleri premenopozal gruba göre daha yüksek iken, endometrium kalınlıkları daha düşük ölçülmüştür (p0,05). Sonuç: Postmenopozal kadınlarda TVT ve TMT ölçümleri premenopozal kadınlara göre anlamlı düzeyde incedir. Muayene bulguları ile kalınlık ölçümleri koreledir. Transabdominal ultrasonografi vajinal kalınlığın değerlendirilmesinde kullanılabilecek hasta için rahatsız edici olmayan, uygulanması kolay ve muayene bulguları ile uyumlu sonuç veren bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Genitourinary syndrome of menopause includes symptoms of genitourinary system with estrogen deficiency. Transabdominal vaginal thickness measurement is a recent technique to measure the degree of vaginal atrophy objectively. We aimed to compare the total vaginal wall thickness and total mucosal thickness measurements of premenopausal and postmenopausal women measured by abdominal ultrasonography and to determine the association of these measurements to findings and symptoms of genitourinary syndrome of menopause Materials and Methods: This prospective observational study was carried out with women who had routine gynecological examination at Haydarpaşa Numune Hospital, Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic. A total of 160 women were included in the study, including 80 postmenopausal women and 80 premenopausal women. Demographic characteristics of the participants were recorded. Routine gynecological examination and measurement of the endometrial lining was performed by transvaginal ultrasound. Vaginal Health Index scores and pH values were recorded. Total vaginal thickness and total mucosal thickness were measured with a full bladder transabdominally. The daily impact of vaginal aging scale was administered to women in the postmenopausal group. Results: The body mass index, gravidity and parity values of the postmenopausal group were higher than the premenopausal group, the endometrial thickness was lower (p0.05). Conclusion: TVT and TMT measurements in postmenopausal women are significantly lower than premenopausal women. Examination findings and thickness measurements are correlated. Transabdominal ultrasonography is a method that can be used in the evaluation of vaginal thickness which is not disturbing for the patient, is easy to apply and gives results consistent with the examination findings.