Tamoksifen kullanan meme kanserli kadınlarda endometrial patolojilerin endometrial kalınlık ve inflamatuar belirteçler ile ilişkisi
The relationship of endometrial pathologies with endometrial thickness and inflammatory markers in women using tamoxifen for breast cancer
  1. Tez No: 670081
  2. Yazar: ESMA SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİSUN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tamoksifen, İnflamatuar Yanıt, Meme Kanseri, Endometrial Kalınlık, Endometrial Patoloji, NLR, PLR, Tamoxifen, Inflammatory Response, Breast Cancer, Endometrial Thickness, Endometrial Pathology, NLR, PLR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Tamoksifen kullanan meme kanserli hastalarda endometrial patolojiler ile endometrial kalınlık ve inflamatuar yanıt arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Meme kanseri nedeniyle tamoksifen kullanan ve endometrial örnekleme yapılmış 361 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar endometrial örnekleme sonuçlarına göre normal biyopsi sonucu olanlar ve patolojik biyopsi sonucu olanlar olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların endometrial örnekleme öncesinde kaydedilmiş olan yaş, parite, tamoksifen kullanım süresi, menopoz durumu gibi özellikleri, semptomları, endometrial kalınlıkları, patoloji sonuçları ve hematolojik inflamatuar belirteçleri (NLR, PLR, MPV, PDW, RDW, LMR) karşılaştırıldı. Bulgular: Endometrial patolojilerin dağılımı; normal patoloji (%65,7), endometrial polip (%31,9), endometrial hiperplazi (%1,7) ve endometrial kanser (%0,8) şeklindedir. Hastaların %27,4'ü semptomatiktir. Patolojik biyopsi sonucu olanlarda, normal patolojisi olanlara göre endometrial kalınlık, RDW, PDW istatistiksel anlamlı olarak artmıştır (p0.05). ROC analizi ile endometrial kalınlığın patolojik tanı öngörü değeri postmenopozal kadınlarda (AUC:0.676, p: 0.000 CI:0.5-0.7), premenopozal olanlara (AUC: 0.514, p:0.781 CI:0.41-0,615) göre daha iyidir. Endometrial kalınlık 10 mm kesim değeri için %55 sensitif, %80 spesifiktir. Sonuç: Endometrial biyopsi alınan TMX kullanan hastaların büyük çoğunluğu asemptomatik olup, endometrial polip en sık karşılaşılan patolojidir. Tamoksifen kullanan asemptomatik hastaların takibinde özellikle postmenopozal hastalarda endometrial kalınlık ölçümü önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the relationship between endometrial pathologies, endometrial thickness and inflammatory response in patients using tamoxifen for breast cancer. Materials and methods: 361 patients who used tamoxifen for breast cancer and underwent endometrial sampling were analyzed retrospectively. According to the endometrial sampling results, the patients were divided into two groups as those with normal biopsy results and those with pathological biopsy results. Patients' characteristics such as age, parity, duration of tamoxifen use, menopause status, symptoms, endometrial thickness, pathology results and hematological inflammatory markers (NLR, PLR, MPV, PDW, RDW, LMR) recorded before endometrial sampling were compared. Results: The distribution of endometrial pathologies is normal pathology (65.7%), endometrial polyp (31.9%), endometrial hyperplasia (1.7%), and endometrial cancer (0.8%). 27.4% of the patients are symptomatic. Endometrial thickness, RDW, PDW increased statistically in patients with pathological biopsy results compared to those with normal biopsy results (p0.05). With ROC analysis, the predictive value of the pathological diagnosis of endometrial thickness in postmenopausal women (AUC: 0.676, p: 0.000 CI: 0.5-0.7) is better than in premenopausal women (AUC: 0.514, p: 0.781 CI: 0.41-0.615). Endometrial thickness is 55% sensitive and 80% specific for a cut-off value of 10 mm. Conclusion: The majority of patients using TMX who underwent endometrial biopsy are asymptomatic, and endometrial polyp is the most common pathology. Endometrial thickness measurement can be recommended in gynecological surveillance of asymptomatic patients using tamoxifen, especially in postmenopausal patients.