İlkokul dördüncü sınıfta resimli sözlük kullanımının kelime kazanımına katkısı
The contribution of the use of illustrated dictionaries in the fourth grade of primary school to vocabulary acquisition
- Tez No: 670138
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime Hazinesi, Kelime Öğretimi, Resimli Sözlük ile Kelime Öğretimi, Vocabulary, VocabularyTeaching, illustrated Dictionary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada,“İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin resimli sözlük kullanmasının kelime kazanımına katkısı nedir”sorusunun cevabı aranmıştır. Araştırmada karma yöntem modeli ve iç içe desen kullanılmıştır. Araştırmada veriler; yayınlanmış dört farklı resimli sözlük, araştırmacı tarafından geliştirilen resimli sözlük modeli ve kelime kazanımı etkinliği (çalışma kâğıdı), çalışma kâğıdı-Ön test/ Son test, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Uşak il merkezinde ilkokul dördüncü sınıfta öğrenim gören 36 öğrenciden oluşmaktadır. Kolay ulaşılabilir örneklem seçim tekniği ile çalışma grubu belirlenmiştir. Uygulama, haftada 4 saat olmak üzere toplam 24 ders saati sürmüştür. Araştırmanın birinci, üçüncü, dördüncü alt problemi için elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yoluyla, ikinci alt problemi için elde edilen veriler ise bağımlı gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın ön test ve son test puanları arasında 32,43 puanlık bir artış söz konusudur. Bu artış yüksek bir artıştır, 6 haftalık bir uygulama sonucunda çalışma gurubunun puanının çok düşük bir düzeyden orta bir düzeye yükselmesi resimli sözlük çalışmalarının kelime kazanımı becerisine katkı sağladığı sonucuna ulaştırmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara ve 32,43 puanlık artışa göre ilkokul dördüncü sınıfta resimli sözlük kullanımının kelime kazanımına katkısının olduğu söylenebilir. Çalışma gurubundaki öğrencilerin büyük bir çoğunluğu çalışmanın faydalı olduğunu ve çalışmayı beğendiklerini, ilgi çekici ve eğlenceli bulduklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the use of illustrated dictionaries in primary school. Mixed method model and sequential pattern were used in there search. Data in there search were collected through the published four different illustrated dictionaries, the illustrated dictionary model developed by there search erand the vocabulary acquisition activity (worksheet), worksheet-Pretest / Post test and semi-structured interview form form. The study groupconsists of 36 students atending in the fourth grade of primary school. The study group was determined using the convenience sampling selection technique. The application took 4 hours a week, a total of 24 lesson hours. The data obtained for the first and third-problems of there search were analyzed by descriptive analysis and content analysis, and the data obtained for these cond sub problems were analyzed through the dependent groups t-test. There is an increase of significant points between the pretest and posttest scores of there search. This in crease is a high in crease. As a result of the 6-week practice, the in crease in thescore of the study group from a very low level to a medium level has led to the conclusion that the illustrated dictionary studies contribute to the vocabulary acquisitionskill. According to there sultsobtained in the study and an increase of significant points, it can be said that the use of illustrated dictionaries in the fourth grade of primary school contributes to vocabulary acquisition. A great majority of the students in the study groupstated that the study was beneficial, they liked it, found it interesting and enjoyable.