J. j. Rousseau'nun aydınlanma felsefesine eleştirileri
J.j. Rousseau's criticisms of enlightenment philosophy
- Tez No: 670146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Rousseau, Aydınlanma, Uygarlık, İlerlemecilik, Akıl, Doğa, Rousseau, Enlightenment, Civilisation, Progressivism, Wisdom, Nature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aydınlanma felsefesi filozoflarından Jean Jacques Rousseau, Aydınlanma hareketinin getirdiği gelişmeleri tartışılmaz bir coşkuyla karşılamamıştır. Bu gelişmelerin sakıncalı ve tehlikeli olabileceğini düşünerek eleştirel bir görüş ortaya koymuştur. Rousseau, hem bir Aydınlanmacı filozof hem de Aydınlanmayı eleştiren isim olarak değerlendirilebilir. Bu sebeple Rousseau'nun eleştirileri ele alınmadan önce Aydınlanma hareketinin işlenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda öncelikle Aydınlanma hareketi bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Bu sürecin ardından Aydınlanmanın ne olduğu ve hareketin özellikleri ele alınmıştır. Rousseau'nun yaşadığı dönem ve hayatının düşüncelerine etkisini görebilmek için Fransız Aydınlanması ve onun yaşamı ele alınmıştır. Rousseau'nun Aydınlanmaya yönelik eleştirileri bu tezin esas konusudur. Onun eleştirileri ikinci bölümde ele alınmıştır. Bu çalışma, Rousseau'nun eleştirilerini medeniyet, ilerlemecilik, akıl ve inanç başlıkları altında belirlerken Aydınlanmanın olumsuz yönlerini onun gözünden aktarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Jean Jacques Rousseau, one of the philosophers of Enlightenment philosophy, did not welcome the developments brought by this movement and its era with unquestionable enthusiasm, and put forward a critical point of view, considering these developments as objectionable and dangerous. Rousseau can be considered as both the Enlightenment philosopher and a person who criticizes the Enlightenment. For this reason, the Enlightenment movement should be studied before handling Rousseau's criticisms. In this study, Enlightenment is firstly utilized as a process. Following this, the concept of Enlightenment and its characteristics were discussed. The French Enlightenment and Rousseau's life are explored in order to see how Rousseau's life and thoughts influenced him. The main focus of this thesis is Rousseau's critique of the Enlightenment. His criticisms are discussed in the second part. Although this research classifies Rousseau's critiques under the headings of civilization, progressivism, rationality, and belief, the aim is to express the negative aspects of the Enlightenment through his eyes.