Psoriasis hastalarında serum wnt5a düzeylerinin interlökin-17 ve hastalık şiddetiyle ilişkisi
Association of serum wnt5a levels with interleukin-17 and disease severity in psoriasis patients
  1. Tez No: 670158
  2. Yazar: BEYZA NUR DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ CANPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, serum Wnt5a, IL-17, psoriasis, serum Wnt5a, IL-17
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç Psoriasis genetik yatkınlık zemininde tetikleyici faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan kronik seyirli inflamatuar bir deri hastalığıdır. Psoriasiste inflamasyon deriye olmayıp çok sayıda doku ve organı etkilemektedir. Psoriasisin patogenezi henüz net aydınlatılamamıştır. Hastalığın patogeneziyle ilgili çok sayıda yeni yolaklar araştırılmaktadır. Wnt5a non-kanonikal (β-katenin bağımsız) sinyal yolağında görevli, çok sayıda fizyolojik ve patolojik süreçlerde rol oynayan bir proteindir. Son yıllarda özellikle inflamatuar hastalıkların patogenezinde rol aldığına dair çalışmalar mevcuttur. Psoriasis plaklarında Wnt5a ekspresyonunda artış gösterilmiştir. Literatürde psoriasis hastalarında serum Wnt5a düzeyleriyle ilgili yapılmış yalnızca bir çalışma vardır. IL-17 psoriasiste temel efektör sitokindir. Psoriasis plaklarında ve serum IL-17 düzeylerinde artışın gösterildiği çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda serum Wnt5a ve IL-17 düzeylerinin hastalık şiddetiyle ilişkisini ve birbirleriyle karşılıklı ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamız psoriasis hastalarında serum Wnt5a ve IL-17 düzeyleri arasında ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır. Gereç ve Yöntem Çalışmamıza dermatoloji polikliniğine başvuran son 1 aydır sistemik tedavi almayan 40 plak psoriasis hastası ve 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcılara ait demografik veriler kaydedildi. Bel çevresi ve vücut kitle indeksi kaydedildi. Serum Wnt5a, IL-17, lipid, HOMA-IR düzeyleri ölçüldü. Hasta grubunun hastalık başlangıç yaşı, hastalık süresi, tırnak tutulumu sorgulandı. PAŞİ skorları hesaplandı. Bulgular Ortalama serum Wnt5a düzeyi hasta grubunda 4.94±3.98 ng/mL, kontrol grubunda 5.48±5.56 ng/mL olarak bulundu. Hasta grubunda serum Wnt5a düzeylerinde sağlıklı kontrollere göre anlamlı fark saptanmadı (p=0.972). Hasta grubunda serum Wnt5a düzeyleri ile PAŞİ arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0.710). Serum Wnt5a düzeyi ile IL-17 düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0.491). Hastaların serum IL-17 düzeyleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı olmasa da yüksek bulundu (p=0.058). Hastaların serum IL-17 düzeyleri ile PAŞİ arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0.082). Sonuç Hasta ve kontrol grubu arasında serum Wnt5a ve IL-17 düzeyi açısından anlamlı fark saptanmadı. Serum Wnt5a ve IL-17 düzeyleri ile PAŞİ arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Serum Wnt5a düzeyi ile IL-17 düzeyi arasında korelasyon saptanmadı. Bu sonuçlarla Wnt5a'nın psoriasis patogenezinde artan bir belirteç olmadığı sonucuna vardık. Wnt5a'nın psoriasis patogenezindeki rolünü açıklamak için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim Psoriasis is a chronic inflammatory skin disease that occurs with the effect of triggering factors on the basis of genetic predisposition. Inflammation is not limited to the psoriatic skin, has been shown to affect many tissues and organs. systems. The pathogenesis of psoriasis has not been clarified yet. Numerous new pathways related to the pathogenesis of the disease are in progress. Wnt5a is a protein involved in the non-canonical (β-catenin independent) signaling pathway that plays a role in many physiological and pathological processes. In recent years, Wnt5a has been strongly implicated in inflammatory diseases. Increased Wnt5a expression was shown in psoriasis plaques. There is only one study in the literature on serum Wnt5a levels in psoriasis patients. IL-17 is the main effector cytokine in psoriasis. There are studies which showed that on plaques and in serum IL-17 level is increased in psoriasis. In our study, we aimed to evaluate the relationship between serum Wnt5a and IL-17 levels with disease severity and their mutual relationship with each other. Our study is the first study to examine the relationship between serum Wnt5a and IL-17 levels in psoriasis patients. Materials and Methods 40 plaque psoriasis patients and 30 healthy volunteers who applied to the Dermatology outpatient clinic and did not receive any systemic treatment for psoriasis in the past one month were included in our study. Demographic data of the participants were recorded. Waist circumference and body mass index were recorded. Serum Wnt5a, IL-17, serum lipid, HOMA-IR levels were measured. In patient group age of onset, duration of illness, nail involvement were questioned. PASI scores were calculated. Results Mean serum Wnt5a level was 4.94 ± 3.98 ng / mL in the patient group and 5.48 ± 5.56 ng / mL in the control group. No significant difference was found in serum Wnt5a levels in patient group compared to healthy controls (p=0.972). There was no significant relationship between serum Wnt5a levels and PASI in the patient group (p=0.710). There was no significant relationship between serum Wnt5a level and IL-17 level (p=0.491). Serum IL-17 levels of the patients were found to be higher, although not significantly, compared to healthy controls (p=0.058). There was no significant relationship between the serum IL-17 levels of the patients and PASI in patient group (p = 0.082). Conclusion There was no significant difference was found in serum Wnt5a and IL-17 levels in patient group compared to healthy controls. There was no significant relationship between serum Wnt5a and IL-17 levels with PASI in the patient group. There was no corelation between serum Wnt5a level and IL-17 level.