Çağdaş Avrupa'da hayatın anlamı ve din; Slovenya örneği
Life's meaning and religion in contemporary Europe; the case of Slovenia
  1. Tez No: 670189
  2. Yazar: MATIJA KRZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hayatın anlamı, Yaşamın Anlamı, Din, Dindarlık, Maneviyat, Sosyal Bağlılık, Meaning of Life, Meaning in Life, Religion, Religiosity, Spirituality, Social Connectedness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Hayatı düşünmek, yorumlamak ve anlamlandırmak, bir insanın eşsiz bir özelliğidir. Süreç karmaşıktır ve olasılıkların kapsamı çok geniştir, ancak çoğu“en yüksek”olası açıklamayı bulmaya çalışır. Maddi boyutun ötesine ve aşkınlığa bakmak insanın doğuştan gelen özelliğidir. Tarih boyunca din, hayatın anlamı ile ilgili tüm yorumları barındırabilecek konumdaydı, ancak birçok Avrupa ülkesindeki etkisi zayıflamış ve sosyal statüsü aşınmıştı. Aşkınlıkla (transandans) bağlantının aşındığı/tükendiği anlamına mı geliyor yoksa onun yerini alan bir aracı mı (agent) var? Hayatın anlamı çok boyutlu bir fenomen olduğu için, yaşamın genel anlamı ile hayatın daha yüksek anlamı arasındaki farkı deneysel olarak kanıtladık, çalışmamızda ikincisi önemli ölçüde daha düşük ölçülmüştür. Bu bulgulara rağmen, dindarlığın yaşamın daha yüksek anlamının anahtar bir belirleyicisi olduğu gözlemlenmemiş, bunun yerine maneviyatın yaşamın daha yüksek anlamı üzerinde, en fazla etkiye sahip olduğu ölçülmüştür. Dindarlık, inanç olgunluğuyla birleştiğinde yaşamın anlamı üzerinde etki göstermiştir. Bununla birlikte, hayatın genel anlamı en çok sosyal boyuttan etkilenmiştir. Bulgular, yaşamın anlamının yanı sıra, yüksek dini bağlılık (afiliasyon) ve düşük dindarlığı ölçen, önceki çalışmalarla uyumludur. Bununla birlikte, Hıristiyanlar arasında sadece dogmalarla yaşanılan tutarsızlık değil, aynı zamanda diğer geleneklerin yüksek oranda etkisi de gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
To reflect on life, interpret it and make sense of it, are all unique attributes of a human being. The process is complex and the scope of possibilities vast; yet, many aspire to find the 'highest' possible explanation. To look beyond material dimension towards transcendence is man's innate quality. Throughout history, religion has been in a position to hold all the interpretations regarding the meaning of life; yet its influence in many European countries has weakened and its social status has eroded. Does this mean that the link to transcendence has been raptured, or that there are certain agencies replacing it? Since the life's meaning is a multidimensional concept, we empirically showed a difference between the general meaning in life and higher meaning of life, where the latter was significantly lower. Nevertheless, religiosity was not a key predictor of higher meaning of life; instead, spirituality had the most impact on higher meaning of life. Religiosity had an effect together with faith maturity on the meaning of life. On the other hand, the general meaning in life is affected mostly by the social dimension. Apart from the meaning of life, findings have been in line with previous studies that identify a relatively high religious affiliation, but low religiosity. Additionally, inconsistency with Christian dogmas among Christians and a high rate of influence of other traditions has been observed.