İmar uygulamalarına ilişkin hukuki kararların irdelenmesi
Examination of court decisions related to zonning plan applications
  1. Tez No: 67019
  2. Yazar: MUSTAFA ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMAL BIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Zoning Plan Applications, Real Estate, Local Government. VII
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Ülkemizde re'sen yapılan uygulamalar son yıllarda yerel yönetimlerce sıkça rastlanmaktadır. Ancak gerek vatandaşların bilinçsizliğinden, gerekse uygulamayı yapan idarelerin teknik eksikliklerinden ve gerekse ilgili mevzuatların iyi bir şekilde yorumlanamaması nedeniyle uygulamalara itirazlar yoğun bir. şekilde artmaktadır. Ülkemiz insanlarının gelenekleri gereği toprağına çok bağlı olması uygulama sonucu oluşan yeni mülkiyet sınırlarına tepkisiyle ortaya çıkarak, ilgili mercilere itiraz şeklini almaktadır. Re'sen yapılan uygulamalarla ilgili davalar ilgili bölgenin idare mahkemelerine açılmaktadır. Bu noktadan hareketle bu davaların oluşma sebeplerinin ilgili ilmi araştırmalarının yapılarak belirlenmesi, uygulamaların sıhhati açısından çok büyük önemler arz etmektedir. Çünkü imarın söz konusu olduğu yerde, günümüzde çok sıkça telaffuz edilen,“rant”konusu gündeme gelmektedir. Gayrimenkuller üzerinde bilinçsizce yapılacak hatalı işlemler ilgililerine büyük ekonomik zararlar getirecektir. Bu tez çalışmasında imar uygulamaları ile ilgili son yıllarda Danıştay'da verilen 73 karar incelenerek İdare Mahkemeleri'nce verilen kararların hangi oranda Danıştay'ca kabul gördüğü, ne kadarının kabul görmediği nedenleriyle araştırılıp sonuçlarının ilgili sınıflandırılmaları yapılıp, mevcut problemler teknik ve yasal yönden irdelenerek çözüm için uygulama öncesi, uygulama safhası ve uygulama sonrası vatandaş, yerel yönetim, özel sektör ve İdare Mahkemeler olarak uyulması gereken kriterler belirlenerek, objektif bir çözüm sağlanabilmesi için birtakım önerilerde bulunulacaktır. VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigating the problems of applications modifying post-cadastre parcel ownership InTurkey, many local governments apply zoning plans in their own right. However for a number of reasons such as lack of public awareness, technical insufficiencies of applying bodies, and misinterpretation of the body of the current law, many public objections arise against zoning plan applications. Being a sign of strong traditional dependency of the Country's people to land, objections to the newly formed parcel boundaries are often formed into appeals to the corresponding bodies. Such appeals are directed to the courts of the related municipality. Therefore, scientific research to determine the causes of appeals to zoning plan applications are very important in terms of reaching expected goals of such applications. Because, the value of real estate dramatically increases after a zoning plan applications and improper use of real estate will result in great economical losses. In this thesis, 73 decrees of Federal Court concerning the zoning plan applications of recent years have been examined to determine the acceptance rate of local court decisions by Federal Court. The reasons for the rejected local court decisions have been investigated and classified. The problems have been inspected with both technical and legal aspects and a number of criteria have been determined for what have to be done by people, local government, private sector, and local courts before, during, and after zoning plan applications. Finally, on the basis of these criteria suggestions for objectif resolutions have been made.