Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sahil şeridindeki iğne yapraklı ağaç türleri üzerinde klorun etkisi
The effects of chloride on conifers in the blacksea coastal line
- Tez No: 67020
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN TÜRÜDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Chloride, Conifer, Coastal Line, Foliar Analysis, Mohr Method VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi' nde sahil şeridinde yeşil kuşak oluşturmak amacıyla dikilen bazı iğne yapraklı ağaç türleri üzerinde klorid etkisini, bu etkinin araştırma alanının batısından doğusuna ve denizden uzaklığa göre değişimini saptamaktır. Bu amaçla iğne yapraklı ağaç türlerinden Pinus sylvestris L., Pimıs hrutia Ten., Pinus pinaster Aiton, Pinus radiata D. Don. ve Cryptomeria japonica D. Don. seçilmiştir. Araştırma yöntemi olarak“Yaprak Analizi Yöntemi”kullanılmıştır. Klorid miktarları 0,01 Normal, gümüş nitrat çözeltisi kullanılarak Mohr Yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ağaç türleri üzerindeki klorid etkisinin türden türe değiştiği, çalışma alanının batısından doğusuna gidildikçe genellikle bu etkinin azaldığı, ağaçların denize bakan yönlerinde klorid etkisinin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler. Klorid, İğne Yapraklı, Sahil Şeridi, Yaprak Analizi, Mohr Yöntemi
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study is to determine the effects of chloride on some conifer needles planted on coastal areas to form a green zone on the Blacksea Coastal Line and to describe the variation of this effects with the distance from the sea and through the west side of the study area to the east. Because of this purpose, some gymnospermae species were chosen such as Pimts sylvestris L., Pirtus brutia Ten., Pinus pinaster Aiton, Pinus radiata D. Don. and Cryptomeria japonica D.Don.“Foliar Analysis Method”was used as investigation method. Foliar chloride concentration was estimated by Mohr Method using a 0,01 Normal, silver nitrate solution. At the end of this study, mean foliar chloride concentration have been found to decrease according to the distance from the Blacksea. The effects of chloride on conifer needles have varied from species to species. This effects on the trees facing the sea have been found more intensive. It was determined that generally, chloride effects also decrease through the west side of the study area to the east.