20. yüzyıl sonrası resim sanatı tarihinde kent konusunun ele alınışı ve bu konuyla ilgili resimsel yorumlamalar
The handling of the city subject in the history of painting art after the 20th century and pictorial interpretations on this subject, master thesis
- Tez No: 670200
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent, Metropol Kent, Sanayi Devrimi, Resim Sanatında Kent, City, Metropolitan City, Industrial Revolution, City in Painting Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tez kapsamını, 20. yüzyıl sonrası metropolleşen kent dünyasının sanata yansımalarıyla birlikte, metropol kentinin plastik açıdan ele alınması ve eserler üzerinde incelenmesi oluşturmaktadır. Kentler, Sanayi Devrimi sonrasında kitleler halinde metropol olacak şekilde oluşmaya başlamış ve insan topluluklarının yaşamını devam ettirdiği yerler olarak gelişim göstermiştir. 20. yüzyıl sonrası kent dünyası, sosyal ve siyasal anlamda dönüşümlerin gerçekleştiği bir dönem olma niteliği taşımaktadır. Yaşam koşullarının değişmesi toplumsal olarak büyük etkilere yol açmış ve hızla artan kent nüfusunun sosyokültürel anlamdaki etkileriyle beraber, insan topluluklarının barınma alanlarındaki değişimi de beraberinde getirmiştir. Kitleler halinde meydana gelen göçler, kentlerde konaklama ihtiyacını arttırmakta ve bu durum da çok katlı yapıların oluşmasına neden olmaktadır. Pitoresk bir durum arz eden kent görünümleri, gelişerek değişen evrimleşmenin sonucu olarak, resim sanatına farklı teknik ve bakış açılarıyla yansımaktadır. Tezin kavramsal çerçevesini kentsel mimarinin çok katlı yapılaşması oluşturmakta ve problem durumuna göre araştırmalar şekil almaktadır. Tez kapsamında kentsel yapının oluşmasında önem teşkil eden ilk yerleşim yerleri araştırılmış ve daha sonra 20. yüzyıl sonrası endüstrileşmenin ve kentsel anlamda gelişimin, plastik açıdan yansımaları irdelenmektedir. Osmanlı dönemindeki minyatürlerden başlayarak günümüze kadar olan kent konulu resimler ile batı resminde konunun ele alınışı araştırılıp incelenmiştir. Kent konusu kapsamında çok katlı mimari yapılaşma görünümlerinin olduğu uygulama çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda 1 adet yağlı boya, 13 adet tuval üzerine akrilik boya çalışması ortaya konmuş ve bu çalışmalarda plastik açıdan renk ve konu bütünlüğü soğuk renkler hâkim kılınarak oluşturulmuş ve sonrasında da bu çalışmaların incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The scope of the thesis, Together with the reflections of the urban world, which became metropolitan after the 20th century, on the art, the metropolitan city is handled in terms of plastic and examined on the works. After the Industrial Revolution, cities started to form as a metropolis and developed as places where human societies continued their lives. The urban world after the 20th century has the quality of being a period of social and political transformations. The change in living conditions has caused great social effects and along with the socio-cultural effects of the rapidly increasing urban population, it has also brought about the change in the housing areas of human communities. Mass migrations increase the need for accommodation in cities and this leads to the formation of multi-storey buildings. The picturesque urban landscapes are reflected in the art of painting with different techniques and perspectives as a result of this evolving evolution. The conceptual framework of the thesis is the multi-storey structuring of urban architecture and researches take shape according to the problem situation. Within the scope of the thesis, the first settlements that are important in the formation of the urban structure are investigated and then the reflections of industrialization and urban development in the post-20th century in terms of plastic are examined. From the Ottoman period miniatures to the present, the city-themed paintings and the handling of the subject in western painting have been researched and examined. Within the scope of the subject, application studies with multi-storey architectural structuring views have been carried out. In this context, acrylic paint work was put forward on 14 canvases, and in these studies, the combination of plastic color and neighborhood was created by making cold colors prevailing, and then these works were examined.