Çağdaş sanatta kemik nesnesinin incelenmesi
Examination of the bone object in contemporary art
- Tez No: 874930
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA KÜÇÜKÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kemik, İskelet, Çağdaş Sanat, Bone, Skeleton, Contemporary Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Çağdaş Sanatta kemik nesnesinin farklı anlam ve ifade biçimleri sıkça rastlanan haliyle bir söylence şekline bürünmüştür.“Çağdaş Sanatta Kemik Nesnesinin İncelenmesi”başlıklı bu tez çalışmasında antik dönemlerden günümüze ulaşan ve kemik imgesi taşıyan eserler detaylı bir biçimde ele alınmış ve sanatla ilintilileri kapsamlı olarak incelenerek yorumlanmıştır. Tarih boyunca sanat, kemik figürlerinin çalışmalarda genellikle ölümle bağdaştırılarak çürüme sürecini betimlediği fark edilmektedir. Kemik nesnesinin eser yapısökümlerinde genel anlamda ölü beden olgularıyla çeşitli teknik ve anlatım gücüyle durağan olmayan bir oluşumu aktarmaktadır. Bu bağlamda, kemik imgesi, yaşamın değişimini aktaran sanat eserlerinde farklı süreçlerin bir göstergesi olarak kullanılmıştır. Kemikler, yaşamın içerisinde bir son ve yeni bir başlangıç olarak anlam taşımaktadır. Çalışmada, kemik imgesinin şeklen ve kuramsal anlamları farklı anlam ve bulgularıyla ele alınarak, kemikler çeşitli amaçlarla kullanılan önemli nesnelerdir. Arkeologlar, antik dönemlerdeki insanların yaşam tarzları, beslenme alışkanlıkları, avcılık ve hayvan yetiştirme uygulamaları gibi pek çok konuyu anlamak için kemikleri incelemektedirler. Ayrıca kemikler antik dönemlerde müzik aletleri, takılar, oyuncaklar ve ritüel nesneler gibi çeşitli amaçlar için de kullanılmıştır. Bu nesneler, sanatçıya kemik olgusuyla ilintili olarak o dönemlerdeki kültürel ve sosyal pratikler hakkında önemli ipuçları sunmaktadır. Sanat eserlerinde kemik imgesiyle birlikte bu yok oluş, savaşlar, ölüm kavramı, çürüme, bozulma ve devinim görüntüleriyle çeşitli temalarda farklı şekillerde anlam bulmuştur. Çağdaş sanatta kemik motifinin kullanımı oldukça çeşitlidir. Bazı sanatçılar, kemikleri sembolik olarak kullanarak insanın geçmişine, ölümsüzlüğe veya ölümle ilişkilendirilen diğer temalara atıfta bulunurken diğerleri ise kemikleri somut bir şekilde nesnenin kendi haliyle yerleştirme, performans ve süreç sanatlarıyla deneysel bir şekilde üretimler yapmıştır. Bu çalışmalar sanatçının, tarzına, ilgi alanlarına, içinde bulunduğu etkilendiği dönemlere göre savaş, kıtlık, yok olma gibi niyetine bağlı olarak değişir. 20. Yüzyıl ve sonrası batı sanatı akımlarında çeşitli yerleştirmelere ve seyirciyi sürece dahil eden çağdaş sanat hareketlerine rastlanmaktadır. Bu akımlar ve sanat eserleri, eserler arasında karşılaştırmalı analizlerle incelenerek, yaşam ve sanattaki konumlarını belirleme amacı gütmüştür. Kemik imgesinin eserlerdeki bağı boya, teknik ve çağdaş sanatta, kavramsal alt süreçleri ele alınmıştır. Başlangıçtan günümüze kadar resim sanatında kemik imgeleri, içinde bulunduğu çağı ve dönemini en iyi yansıtan özelliğiyle farklı sanatsal alanlarda ve dönemlerinde incelenerek bu bağlamda, Leonardo Da Vinci'nin eserleri kemik imgesinde anatomik olarak ele alınması açısından da bilindiği gibi önemli bir yeri olan kadavra incelemeleri ve eskizleri yer almaktadır. Sanat tarihinde kemik imgesini ele alan çeşitli Rönesans dönemi ve sonrası sanatçıları eser bağlamında incelenmiştir. Çağdaş sanatta ise söz konusu imgelerin, aynı şekilde çağını ve dönemini en iyi yansıtan eserler arasında olduğu söylenebilir. Bu bağlamda Batı ve Türk Sanatçıların eserleri kemik imgesinin anlam ve olguları süreç içerisinde kazandığı yeni anlamlar ve süreçleri açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca kemik nesnesinin Çağdaş Sanatta yok oluş olgusu ile bağlantılı olarak araştırma sürecinde okumalarla, tez konu başlığı çerçevesinde bilimsel olarak sanatsal yapıda bireysel perspektifle incelenip kendinden sonrakilere referans olması ve katkı sağlaması planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Different meanings and expressions of the bone object are frequently encountered in Contemporary Art. It has taken the form of a myth.“The Bone Object in Contemporary Art In this thesis titled ”Examination of" the decay and bone problems from ancient times Works bearing the image were discussed in detail and their connections with art were summarized. It was examined and interpreted as follows. It achieves the stability of ancient processes. Throughout history, a difference can be seen throughout art, with the disintegration of bone figures depicting the process of dissolution, often associated with death. In the work deconstructions of the bone object, a non-stationary formation is conveyed with dead bodies in general, with various techniques and expression power. In this context, the bone image was used as a demonstration of different dimensions in art products that conveyed life change. Bones will have meaning as an end to your life and a new beginning. In the study, the components of the bone image and their different meanings and interests in theoretical circulation are discussed, bones are important objects used with various details of bones. Archaeologists examine the bones of ancient people to learn about many things, such as their lifestyles, publications, hunting and animal breeding practices. In addition, bones, musical instruments, jewelry, toys and ritual objects were used for various purposes during the ancient periods. This object offers the artist important clues about the bone phenomenon and the cultural and social practices of that period. Along with the bone image in works of art, this image of extinction, wars, death formation, deterioration, deterioration and movement has found meaning in various themes with different durability. The use of the bone motif in contemporary art is quite diverse. While some artists use bones symbolically to refer to the human past, immortality or other themes related to death, others use bones in a concrete way, using self-disintegration of objects, performance and process arts. The diversity of these works varies depending on their style, intensity of interest, and the periods they are influenced by, such as war, famine, and extinction. In the 20th century and beyond, various settlements and contemporary art movements, including the audience process, can be found in western art movements. These movements and works of art were examined with comparative analyzes between productions, with the aim of determining their positions in life and art. Subcomprehensive pieces in the works of bone image, technical and contemporary art are discussed. Bone images in the art of painting, as well as permanent fractures, are examined in different areas and in this way, with the feature of best cleaning the age and period in which it is located, and in this way, the perspective of dealing with Leonardo Da Vinci's works anatomically in bone images includes cadaver examinations and sketches, which have an important place, as is known. taking. There were works by various Renaissance and later artists that dealt with the bone image in art history. In contemporary art, the images in question turned out to be the strongest among the works that best preserved their age and period. In this context, the works of Western and Turkish Artists have been evaluated from a comprehensive perspective and the new meanings that emerged within the meaning and processes of the bone image. In addition, it is planned to examine the research process in connection with the disappearance of bone objects in Contemporary Art from an individual perspective in a centrally administrative structure within the framework of the thesis topic, through readings, and to serve as a reference and contribution to those who come after it.