İntrauterin ikiz eşi ölümü olan gebeliklerin koryonisite ve ikiz eşi ölüm zamanına göre gebelik sonuçlarının değerlendirilmesi
Assesment of pregnancy outcomes among twin pregnancies with single fetal demise regarding chorioniocity and fetal death time
  1. Tez No: 670280
  2. Yazar: SEVCAN ARZU ARINKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT APİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İkiz eşi ölümü, İntrauterin ölüm, İkiz gebelik, Perinatal sonuçlar, Gebelik sonuçları
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: ​Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Fetuslardan birinin intrauterin ölümü, yaşayan fetusun mortalite ve morbidite riskini belirgin olarak arttırmaktadır. Biz de çalışmamızda, koryonisite ve ikiz eşi ölüm zamanlarına göre yenidoğan ve gebelik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza, Ocak 2008 – Aralık 2014 tarihleri arasında doğum yapan tüm ikiz gebelikler retrospektif olarak taranarak intrauterin ikiz eşi ölümü olan 78 olgu dahil edimiştir. İkiz eşi ölümü olan olgular koryonositelerine ve fetal ölümün olduğu trimestere göre gruplandırılarak (0-13. gebelik haftası, 14-28. gebelik haftası ve 28-34. Gebelik haftası) maternal ve neonatal özellikleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: İkiz eşi ölümü, ikiz gebeliklerin yaklaşık %4,9'unda görülmüştür. Olguların %74'ü dikoryonik diamniyotik, %26'sı ise monokoryonik diamniyotik ikiz gebeliktir. Fetal kayıpların %17,9'u ilk trimesterde, %39,7'si ikinci trimesterde ve %42.3'ü üçüncü trimesterde olmuştur. Dikoryonik grupta ortalama doğum haftası (34,16±4,65) monokoryonik ikiz gebeliklerde ortalama doğum haftasından (31,1±3,83) büyük bulunmuştur. Monokoryonik grupta 37. gebelik haftasından önce doğum yapanların oranı (%95), dikoryoniklerden (%62,5) fazla bulunmuştur. Monokoryonik grupta 34. gebelik haftasından önce doğum yapma oranı %70, dikoryonik grupta ise %35,7'dir. Monokoryonik grupta dikoryoniklere oranla, 37. haftadan önce doğum yapma sıklığı 11 kat, 34. haftadan önce doğum yapma sıklığı ise 4 kat daha fazla bulunmuştur. Monokoryonik ikiz gebeliklerde dekolman plasenta görülme sıklığı dikoryoniklerden 6 kat daha fazla bulunmuştur. Dikoryonik grupta yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı oranı %62,5 iken monokoryonik grupta %85'tir. Monokoryonik gruptaki yenidoğanlarda, dikoryonik grubundakilere oranla yoğun bakım ihtiyacı 3,4 kat, RDS (respiratuar distres sendromu) gelişme riski ise 3,3 kat yüksek bulunmuştur. Sonuç: İkiz eşi ölümü olan gebeliklerin koryonisite ayrımı yapılmadan erken doğum açısından takiplerini önermekteyiz. İkiz eşi ölümü olan monokoryonik gebeliklerin, 34 hafta öncesi erken doğum, dekolman plasenta, yenidoğanın yoğun bakım ihtiyacı açısından yakın takibi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Single fetal demise increase not only fetal mortality in the remaining co-twin but also overall perinatal morbidity including rates of long term handicap increase in survivors. The objective of this study is to assess maternal and perinatal outcome of twin pregnancies with single fetal demise in terms of choriocity and fetal death time. Methods: All the deliveries between January 2008 and December 2014 were reviewed retrospectively and 78 twin pregnancies with single fetal demise were included. These cases were grouped according to chorionicity and fetal death time. Results: Th incidence of single fetal demise was %4.9. The ratio of dichorionic diamniotic and monochorionic diamniyotic pregnancies were %74 and %26, respectively. The ratio of fetal death was %17,9 in the first trimester, %39,7 in the second trimster and %42.3 in the third trimester. The mean delivery week was higher in dichorionic group (34,16±4,65) than monochorionic group (31,1±3,83). The ratio of preterm deliveries (