Antenatal ikiz eşi ölümünün sağ kalan ikiz eşi üzerine etkileri
Effects of antenatal death of co-twin on the survived co-twin
  1. Tez No: 699088
  2. Yazar: ÇİSEM DUMAN KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ PERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin fetal ölüm, morbidite, nörogelişimsel etkilenim, prematürite, Intrauterine fetal death, morbidity, neurodevelopmental impairment, prematurity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: İkiz gebeliklerde intrauterin fetal kayıp sonrası sağ kalan ikiz eşinin mortalite ve morbidite riskinin arttığı bilinmektedir. Çalışmanın amacı, intrauterin ölüm sonrası sağ kalan ikiz eşinin karşılaşabileceği yakın ve uzun dönem morbiditeleri belirlemektir. Gereç ve yöntem: İntrauterin dönemde ikiz eşi ölmüş, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmış 19 prematüre bebek vaka grubu olarak kabul edildi. Canlı doğmuş ikiz gebeliklerden ilk doğan 19 prematüre bebek ikiz kontrol grubu, tekil gebeliklerden doğmuş 19 bebek ise prematüre kontrol grubu olarak kabul edildi. Çalışmaya alınan 57 hastanın APGAR skorları, kord kan gazı pH değerleri, yatış bilgileri, yatışları sırasında gelişen morbiditeler ve antenatal takipleri geriye dönük olarak incelendi. Uzun dönem nörolojik gelişimlerini incelemek amacıyla Denver Gelişimsel Tarama Testi-II uygulandı. Bulgular: İntrauterin fetal ölümün yatışları sırasında görülen morbiditelerin gelişimi üzerinde etkisi saptanamadı. Denver Gelişimsel Tarama Testi-II sonuçları ile fetal ölüm arasında bir ilişki gösterilemedi (p=0.052). Prematürite ilişkili morbiditelerin gelişiminde gestasyon haftası ve doğum ağırlığının risk faktörleri olduğu, gestasyon haftası ve doğum ağırlığı azaldıkça görülme sıklığının arttığı gösterilmiştir. Sonuç: Bu hasta grubunda, ikiz eşi ölümü kadar prematüritenin kendisinin de yakın ve uzun dönemde önemli sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that the mortality and morbidity risk of the surviving co-twin after single intrauterine fetal death increases in twin pregnancies. The aim of the study is to determine the short and long-term morbidities that the surviving co-twin may encounter after single intrauterine death. Material and Method: 19 premature babies hospitalized in the neonatal intensive care unit, whose twins died in the intrauterine period, were considered as the case group. 19 premature babies born first from live-born twin pregnancies were considered as twin control group and 19 babies born from singleton pregnancies were considered as premature control group. APGAR scores, cord blood gas pH values, hospitalization information, morbidities developed during hospitalization and antenatal follow-ups of 57 patients included in the study were retrospectively analyzed. Denver Developmental Screening Test-II was applied to examine their long-term neurological development. Results: The effect of single intrauterine fetal death on the development of morbidities seen during their hospitalization couldn't be determined. There is no correlation could be shown between Denver Developmental Screening Test-II results and single fetal death (p=0.052). It has been shown that gestational week and birth weight are risk factors in the development of prematurity-related morbidities and the incidence increases as the gestational week and birth weight decrease. Conclusion: It shouldn't be forgotten that in this patient group, prematurity itself may have important consequences in the short and long term, as well as the death of the twin.