SAE 8620 çeliğinde gaz sementayon yüzey sertlik derinliğinin eğmeli yorulma mukavemetine etkisi
- Tez No: 67029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHİM FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çeliklerin yüzey sertleştirilmesi, Gaz karbürizasyonu, Sementasyon çelikleri, Eğmeli yorulma mukavemeti, Case hardening of steel, Gaz Carburizing, Cementation steels, Bending Fatique strenght_
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Günümüzde sementasyon çelikleri dişlilerde, millerde, zincir baklalarında, rulmanh yataklarda bir kısım ölçü ve kontrol aletlerinde ve kesici takımlar gibi parçaların imalinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sementasyon işlemi, parça kısmen veya tamamen son şeklini aldıktan sonra uygulandığı için sementasyon çeliklerinin işlenmesi oldukça kolaydır. Bunun yanında yüzeyde aynı sertliği verebilecek takım çeliği durumundaki yüksek karbonlu çeliklerden daha ucuz olması gibi avantajlara sahip bulunmaktadır. Ancak uygun sementasyon çeliğinin seçimi ve doğru sementasyon işlemi dikkat ve tecrübeyi gerektirir. Sementasyon işleminin iyi sonuç vermesi, istenilen sementasyon derinliğine ve sertliğe ulaşılması, kullanılan çeliğin iç yapı temizliği ile yalandan ilgilidir. Bu çalışmada, yüzeyi sertleştirilen numunelerde sertlik derinliğinin yorulma mukavemetine etkisi, yüzeyi gaz sementasyonu ile sertleştirilmiş SAE 8620 sementasyon çeliği üzerinde deneysel olarak incelenmiştir. Dönen eğme gerilmeli yorulma deney sonuçlarından, yorulma mukavemetinin sertlik derinliği ile yakından alakalı olduğu belirlenmiş olup uygun biçimlendirme ve uygun yüzey işlemleriyle numunelerin yorulma mukavemetinde önemli miktarda artış kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Today cementation (carburation) steels are widely used in the production of gears, shafts, chain links, roll bearings, some measurement and control devices and cutting tools. Processing of cementation steel is quite easy since cementation is done after the sample material assumes its final shape in part or completely. Besides, it has the advantage of being cheaper than highy-carbon steels which can give the same case hardness. However, selecting the proper cementation steel and the right cementation process reguire attention and experience. For the cementation process to be successful, i.e., obtaining the desired sementation depth and hardness is closely related to the cleanliness of the internal structure. In this study, the effect of hardness depth on fatique strength is experimentally investigated on SAE 8620 cementation steel which was case-hardened by gas cementation method. From the results of rotation bending fatique strength experiments, it was found that the fatique strength is closely related to cementation depth. Furthermore, considerable increases in the fatique strength are achieved by proper shaping and surface finishing.